Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, feryś158 napisał:

Co mi po lepszych warunkach. Znajomy odstawia też do Łomży i miał okazję oddać do Trzemeszna nadwyżkę kasa większa ale z płatnością się spóźniają. W tym roku niby Trzemeszno ma duże zapotrzebowanie a od dwóch stałych swoich plantatorow z mojej okolicy odbierają jeden transport miesięcznie i był rok że oddawali w styczniu zmarzniete że z tira kilofem zwalał. A w Łomży odbiór jest kiedy plantator chce nie trzeba przechowywać i się modlić kiedy wezmą i czy nie zgniją czy zmarzna. Kasa dawno wypłacona na konto i sobie robię swoje a nie chodzę i wyglądam kiedy przyjedzie po ziemniaki

No jak tam uważasz  ja akurat wolę nawet zawieźć w styczniu te ziemniaki ale dostać za to lepsze pieniądze a co do płatności to Trzemeszno jest wypłacalne i nie ma z tym problemu mi nigdy się nie spóźniali,  Co do terminów odbioru to wiadomo że odbiorą od Ciebie szybko jak maja mało zakontraktowanego surowca w Łomży. Zobaczymy jeszcze jakie warunki zaproponują nam zakłady na przyszły rok bo stawki powinny być około 3 zł netto.

Edytowane przez jan88
Opublikowano
15 godzin temu, feryś158 napisał:

230 km

A ja mam 30km i w tym roku płaciłem 500 .Co do odbioru w tym roku ziemniaków nie mieli towaru to dawaj czym prędzej ale przez tamte lata to mogłeś se dzwonić kilka razy i nie chcieli ziemniaków.Za tą cenę nikt nie chce  z ziemniakiem się bawić taka prawda.

• Like 2
Opublikowano
Robkos75 napisał:

15 godzin temu, feryś158 napisał:

230 km

A ja mam 30km i w tym roku płaciłem 500 .Co do odbioru w tym roku ziemniaków nie mieli towaru to dawaj czym prędzej ale przez tamte lata to mogłeś se dzwonić kilka razy i nie chcieli ziemniaków.Za tą cenę nikt nie chce  z ziemniakiem się bawić taka prawda.

Oddaje 9 rok i z odbiorem ziemniaka nie było nigdy problemu nawet nadwyżkę oddałem jednego roku we wrześniu

Opublikowano

Łomżyniaki już dawno zapomnieli, robią zapasy na przyszły sezon. Ba, ja nawet już kombajn remontuję do wykopków na przyszły rok 😁 Trzemesznaki pewnie jeszcze nawet nie myślą o wywiezieniu końcówki 😉

• Like 1
Opublikowano

ja w Trzemesznie już miesiąc temu zakończyłem kampanie, nadwyżke wywiozłem 6 listopada ostatnie. Teraz czekać niech ustalą cenę na przyszły sezon i się będzie myślęć co dalej z tą uprawą. Za ten sezon średnia cena wyszła 2,65 netto z wszystkimi dopłatami plus 400zł do hektara za śor

Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał:

Łomżyniaki już dawno zapomnieli, robią zapasy na przyszły sezon. Ba, ja nawet już kombajn remontuję do wykopków na przyszły rok 😁 Trzemesznaki pewnie jeszcze nawet nie myślą o wywiezieniu końcówki 😉

Do trzemeszna odstawione wszystko,słyszałem,że mieli ok 1-2grudnia skończyć,ale czy się udało to nie wiem.Pozdrawiam i życzę nam wszystkim jak najlepszych warunków na przyszły sezon.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Premi pokampanijnej, jak wypowiedziała się prezes PPZ Trzemeszno "nie przewiduję". Cały rok była dopłata do ceny podstawowej 1,78zł+ 33%-50% za jednostkę w zależności od terminu dostaw. 

Pytanie z jaką ceną wyjdzie konkurencja. PPZ Trzemeszno czeka do końca jak zwykle żeby zachęcić wyższą ceną. 

Jak mają zamiar płacić wam krochmalnie w przyszłym roku?

Opublikowano

Niestety sytuacja rynkowa na rynku skrobi robi się nieciekawa, miała być po 4 zł ,a ciężko po 3,20  sprzedać zakładom.

Skrobia zbożowa tanieje wraz ze spadkiem notowań zbóż , a to jeszcze nie koniec spadków . Europę zalewa tanie  ukraińskie zboże.

Jeżeli piszecie ,że Trzemeszno płaciło Wam po 2,65 zł to przy tej cenie zbytu mączki dołoży do interesu.

W Łomży mi wyszło z wszystkimi dopłatami 2.1 za jednostkę .

Opublikowano
Vitasem napisał:

Niestety sytuacja rynkowa na rynku skrobi robi się nieciekawa, miała być po 4 zł ,a ciężko po 3,20  sprzedać zakładom.

Skrobia zbożowa tanieje wraz ze spadkiem notowań zbóż , a to jeszcze nie koniec spadków . Europę zalewa tanie  ukraińskie zboże.

Jeżeli piszecie ,że Trzemeszno płaciło Wam po 2,65 zł to przy tej cenie zbytu mączki dołoży do interesu.

W Łomży mi wyszło z wszystkimi dopłatami 2.1 za jednostkę .

Coś wiadomo kiedy Łomża będzie wypłacać premie i z ceną na następny sezon

Opublikowano

Premie zgodnie z umową mają czas na wypłatę do 1 marca ,ale myślę ,że wypłacą wcześniej.

Jeżeli chodzi o ceny na przyszły sezon to jeszcze nic nie wiadomo, kampania tegoroczna trwała do 23 listopada , a więc dłużej jak wcześniej zakładano.

Muszą rozliczyć  ten sezon. Jak co roku w styczniu będzie już coś wiadomo na temat cen na rok 2023.

Opublikowano

Trzemeszno Pani Dyrektor z pisu, a za rok wybory czyli nie powinno być tak źle z następną kampanią na jesieni hehe. Jakąś kiełbasę wyborczą może rzuci

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

podpisujecie już umowy na przyszły sezon? Trzemeszno dopiero w lutym zaczną, cena ma być około 2 zł i Pani Dyrektor coś przymierza się do zwiększenia dopłaty do transportu. a jaką Łomża oferuje cene?