Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
rafal19

Trzoda chlewna

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Trzoda
rafal19    0

B) Jakie polecacie rasy świń do krzyżowania

aby uzyskać najlepszą mięsność i szybkie przyrosty? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

polecam sprawdzona krzyżówkę pbz x wbp pokrywasz pietran, znam duzo hodowcow ktorzy tak robia i sam tak robie i jestem zadowolony, lochy tej krzyzowki sa bardzo opiekuncze,


maszeruj albo giń !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

z ilością prosiat jest roznie, wazne aby kilka loch sie prosilo w jednym czasie w tedy mozna przekładać prosiaki, ważne sa odsadzone prosięta, u nas srednio odsadza sie 11 sztuk od lochy


maszeruj albo giń !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal19    0

widzisz ja mam obecnie lochy rasy wbp i kryje knurkiem pietrain,jeszcze nie mam prosiaków po nim ale zdecydowałem sie na Niego ze względu na szybkie przyrosty. Wcześniej miałem krzyżówkę pietraina z duroc i bardzo sobie chwale te krzyżówkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radson    5

My mamy loszki pbz*wbp i pokrywa je knur rasy pietrain*duroc i zgadzam się że najlepiej jak kilka macior się prosi wtedy jak jedna ma więcej a druga mniej to można po przekładać prosięta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przemo85    13

Ja mam lochy wbz a pokrywa je knur duroc*pietrain. Już ładnych parę lat stosujemy te krzyżówki i sobie chwalimy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

u nas sie prosi w rzucie po 5 loch, bo mam klatki na 50 szt. a czasami odsadzam po 55-60 prosiąt od loch, ale maja dość miejsca, bo zawsze parę sztuk wcześniej odoleci. U nas mamy polskie rasy matek, bo sa stosunkowo dobre i malo wymagające, na pewno sa zachodnie lepsze rasy ale i wymagania maja duzo większe


maszeruj albo giń !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasio    3

zgadzam się z tym, że lepiej jest jak więcej loch prosi się za jednym razem, wtedy można prosięta podkładać z jednej do drugiej, jak jedna ma za dużo, a druga za mało..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dunczyk    0

A probowaliscie kiedys landrace x yorkshire i kryc durociem

Wedlug mnie to najlepsze rozwiazanie .

Wiem wiem pewnie troche to kosztuje ,ale warto .

Srednia miesnosc 59,8 .

No ale pisze na podst. dunskich doswiadczen .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    4

@duńczyk tak się składa, że mam ten towarek :) Mięsność w warchlakach towarowych 58 - 59%, wieprzków 55 - 56%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipo    14

A powiedzcie mi chłopaki??

Czy jak skrzyżuje pbz z pietrainem to czy z prosiąt z tej krzyżówki mogę sobie zostawić maciorę???????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    27

Wszystko możesz,

przy czym musisz się liczyć z tym, że nie odchowasz tyle prosiaków co z pbz, na matki najlepiej pbz/wbp

pietrain są to typowe tzw rasy ojcowskie w krzyżówkach towarowych i na mamusie się nie nadają,

 

Tata się kiedyś na to odważył to z tej maciory max 8-10 prosiaków było, świrowała po oproszeniu, (prosiaki widłami wyciągać, a i tak niejedne widły połamała) i po 2 miocie poszła na kiełbaski, może to i zbieg okoliczności ale to był 1 taki przypadek w gosp

Tak że ja bym tego nie robił, choć pewnie odezwą się tacy co im taka maciora się spisała dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipo    14

No to powiedzcie czy wogóle opłaca się wprowadzać rasy ojcowskie do krzyżówek ???

Może lepiej hodować tylko pbz*wbp???????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej hodować pbz x wbp

Ja mam prawie wszystkie lochy tej rasy.

U mnie wygląda to tak lochy pbz x wbp kryte knurami

-duroc*pietren knur jest na większe loszki

czysty pietren coś rewaluacyjnego jestem 1 z pierwszych osób które miały go w Polsce

pietren bezstresowy mięsność 65%

Niedługo jak troszkę pietren podrośnie to będzie wymiana duroc*pietren na drugiego pietrena

średnia mięsność przy sprzedażny tuczników 58% jak będą 2 pietreny to spokojnie 60%


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Elrond
      Niestety mamy przypadek ASF na wstawce warchlaka. W gospodarstwie było ok 600 warchlaków które przyjechały miesiąc temu, Gospodarz twierdzi że musiał kupić już chore ...
    • Przez Piters182
      Witam. Czy ktoś by mi mógł doradzić na jakie sposoby najlepiej głosić prosięta, tak by wiadomo pozyskiwać jak najwięcej klientów. Gdzie głosić, jak opisywać by jakoś ten interes się kręcił. Pytanie bo z tuczu przechodzę na sprzedaż prosiąt. 
    • Przez zacier123
      Proponuję aby wypowiadali się tu rolnicy którzy mieli te śmieszne kontrole odnośnie bioasekuracji. Co tam sprawdzali, co wymagali i jakie ewentualnie kary... Jeśli temat podobny istnieje to, proszę o link bo nic podobnego nie mogłem znaleźć.
    • Przez karuś
      Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.
    • Przez wama7552
      Witam chciałbym się dowiedzieć czy szczepicie prosiaki CIRCOFLEX- em.
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.