Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj napewno nie, tak z miesiąc póżniej ale zaletą seradeli jest to że odrasta [facelia słabo] Seradela tylko na słabsze gleby, tak będzie gnić od dołu i krowy niechętnie będzie ją jeść.

Opublikowano

No to szybko się uwinąłeś. Nie poisz się, że ją przymrozki naderszą? Ja miałem jej nie siać ale cena była dobra i znów ją daje, ale myślę siać około 20 nie wcześniej.

Opublikowano

Ja już tez zasiałem 3.04 0,5ha na nasiona (które wykorzystam na siew poplonu), wysiew 8kg/ha, oprysk 1,2l afalonu na ha po siewie, ciekawe co z tego będzie. Cena nasion jest tak wysoka, że nieopłacalne jest kupowanie nasion na poplon, w tej cenie można mieć strączkowe (10kg facelii na ha, 22zł/kg, 220zł/ha).

Robił ktoś kiszonkę z facelii? I przy okazji badania jej parametrów? Jak się uprawa na nasiona uda, to będę mieć kilkanaście ha facelii w poplonie, co nieco mozna by skosić.

Opublikowano

witam mam pasieke wędrowną i z chęcią bym wywiózł moją lawetką 14 uli na facelie gryke woj opolskie , śląskie lub dolnośląskie proszę o komtakt osób zainteresowanych :)

Opublikowano

Jak jest ze zbytem faceli? Są jakies skupy czy trzeba oglaszac sie? Bo mam juz troche dosyć siania zbóż i jeszcze małą pasieke mam teraz. Opłacalność podobno lepsza jak zboża...?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Odnośnie zbioru to nie polecał bym rotacyjnej bo myślę że będą duże straty. Przed zbiorem jak nasionka w dolnej części kłosa są na pograniczu osypywania a w połowie kłosa brązowe pryskam reglone.

Facelie uprawiam od ponad 10 lat i jak ktoś sprzedając piszę "nie reglonowane" to albo jest pośrednikiem albo moronem głoszącym psełdoekologię bo od lat na moje nasionka mam stałych klientów którzy stwierdzają " te pana nasionka w odróżnieniu od tych co mieliśmy od kogoś tam to naprawdę ładnie wschodzą". Co do zbytu to trzeba niestety się ogłaszać. W ubiegłym roku sprzedawałem 12-18zł/kg i sugerował bym żeby nie sprzedawać taniej gdyż uprawa tej roślinki to loteria. W jednym roku na plus w następnym w plecy.

Tylko pszczółki zawsze mają używanie. Sieję co roku 2-3 ha odmiany STALA plon nasion to 300-500 kg/ha .

W tym roku zasiałem wyjątkowo wcześnie bo ok 20.03. Zakwitła tuż po 20.05. .W przyszłym tygodniu jak dopisze pogoda prysnę reglone.

I tu mam pytanie do tych w temacie gdyż chcę dodać na połowie pola do oprysku sklejacza łuszczyn takiego jak np. do rzepaku czy ktoś próbował i jakie rezultaty?

Poniżej wykonana przez mnie trzy tygodnie temu fotka

post-93326-0-16627500-1403909424_thumb.jpg

Edytowane przez xlleon
Opublikowano

Pieknosci.... Mi facelie niestety wylozylo po wczorajszej zlewie, wiec napewno nie bede jej kosil, reglone nie wiem czy pryskac jesli jest wylozona to wogole nadaje sie do kombajnowania? Troche za gesto posialem, ale ggdyby nie ta zlewa to by stala bo byl zabieg modusem. Kiedys pryskalem sklejaczem w rzepaku i efekt byl, a co do facelii to nie mam pojecia. Najlepiej by bylo zrobic eksperyment i jakis kawaleczel psiuknac a obok zostawic.

Opublikowano

może jeszcze się trochę podniesie. Ja taką położoną kosiłem ze trzy lata temu i nie było tak źle,tylko ważne żeby w kombajnie były podnośniki wyległego łanu

Opublikowano

Xllon, kiedy jest najlepszy czas na desykację? Moja kończy kwitnienie, myślę że za tydzień będzie przekwitnięta, siana początkiem kwietnia, chyba ok. 3.

Opublikowano

Pryskam jak nasionka w dolnej części kłosa są na pograniczu osypywania 2l reglone na hektar i koszenie za 5-7dni (jak dopisze pogoda)

U mnie jeszcze nasionka Białe . Siałem ok 20.03. Myślę ze oprysk pójdzie za mniej więcej tydzień.

Myślałem że siejąc tak wcześnie to w czerwcu będzie już po żniwach. Ale pogoda, klimat nie sługa.

Jednak polecam wczesny siew gdyż widzę że że kłosy są bardziej wypełnione ziarnem i dojrzewanie bardziej równomierne.

Poza tym okres kwitnienia jest znacznie dłuższy.

Opublikowano

Czy facelia posiana po pszenicy ozimej da jeszcze jakiś pożytek dla pszczół, czy nie zdąży już zakwitnąć?

Opublikowano (edytowane)

Facelia na nasiona i jako pożytek dla pszczół powinno się wysiać do końca czerwca. Im wcześniej siana tym więcej nasion i miodku.

Ale w sprzyjających latach wysiana pod koniec lipca też zdąży zakwitnąć będąc cennym źródłem pyłku przed zimą.

Edytowane przez xlleon
Opublikowano

Kolego Xlleon a jak u Ciebie przebiega zbiór? jakim kombajnem zbierasz? kiedy lepiej? z rana czy w samo południe bo są różne opinie na temat obsypywania?

Opublikowano (edytowane)

Wynajmowałem różne kombajny, myślę że każdy da radę przy odpowiednim ustawieniu tzn. minimalny wiatr i obroty , zamknięta żaluzja sita.

Zbierałem o różnych porach dnia. Wszędzie piszą żeby uniknąć strat to kosić lekko wilgotną. Jednak życzę powodzenia przy koszeniu wilgotnej gdyż momentalnie zapycha w kombajnach podajnik ziarna.

Tak że niestety straty muszą być więc polecam zbierać jak słoneczko przypali.

W tym roku zakupiłem stary kombajn CLAAS CCOLUMBUS i jak uda się nim skosić to podzielę się doświadczeniami.

Moja facelia w sobotę pryśnięta reglone. Jak pogoda dopisze to ok soboty żniwa. Niestety zapowiadają u nas na śląsku od jutra ulewy :(

Edytowane przez xlleon
Opublikowano (edytowane)

xlleon, a skąd dokładnie jesteś? Górny czy dolny? Jak górny, to daleko masz do Lędzin/Bierunia? Moja facelia przekwitła, ale ziarno na dolnej części kłosa (?) nadal nie wykazuje oznak osypywania. Reglone już czeka, trochę facelii powaliło (55kg N), ale doszła w miarę tak samo.

Edytowane przez eMWu
Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w okolicach kłobucka to jest północ górnego śląska.

Pisałem że pryskam jak w dolnej części kłosa są na pograniczu osypywania .

Jednak przy deszczowej pogodzie to trochę trudno wyczuć. Jak już przekwitła to bym nie zwlekał bo jak tylko obeschnie to będzie się osypywać. Nie ma co liczyć na to że zbierzemy nasionka z całego kłosa, bo jak dolne się sypią to góra co dopiero zawiązana.

Nie tylko moim zdaniem najlepsze są nasionka te z dolnej części kłosa.

Edytowane przez xlleon
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie xllon, dziękuje za odpowiedzi i chylę czoła. :)

Stół jest wskazany czy niekonieczny? Da radę to wymłócić bizonem bez stołu i ze zwykłymi sitami?