Jeżeli chcesz to zrobić na legalu to musisz dokonać rejestracji jako producent w oddziale terenowym WIORiN dla swojego terenu. Jeżeli tego nie zrobisz a Cię złapią jak sprzedajesz bez wpisu to dostaniesz kare sankcyjną 2270 PLN. (ze cię złapią to mało prawdopodobne ale zawsze istnieje taka możliwość). tylko jak się wpiszesz to wiedz że będziesz musiał rozliczać się z obrotu ziemniaka,będziesz musiał znakować każdą partie którą sprzedajesz ( swoim numerem producenta który nada Ci WIORiN) raz do roku inspektorzy zaproszą Cie do siebie. a nawet mogą pobrać próbę za choroby kwarantannowe występujące w ziemniaku (głownie Bakterioza).
Jeżeli zauważyłeś tylko kilka sztuk to zawsze nawet w ziemniakach kwalifikowanych może być pewna liczba sztuk porażonych, a zwłaszcza jak jest to już klasa unijna B sadzeniaka. Odnośnie odmiany Satina nie jest to ziemniak z Polskiej hodowli więc zawsze będzie bardziej podatny na porażenie wirusami niż ziemniaki odmian polskich ponieważ nasza hodowla była nastawiona na jak największa odporność na wszelkiego rodzaju wirusy. I tak np irgę można sadzić i 10 lat i będzie rodzic jako tako a Satina już po 3 latach jest na maxa zawirusowana
Jeżeli ktoś pisze że ma wzrost plonów o 30% po zastosowaniu kwasów huminowych czy humusowych w warunkach glebowych i klimatycznych Polski to nie wierze, wzrost o kilka procent oczywiście ale na glebach o słabej kulturze. Wzrost plonu pszenicy o 0,5 tony z hektara czy innych zbóż przy płonie 7 ton jest o wiele trudniej osiągnąć niż z 4 ton.
Badania, badania i jeszcze raz badania, kto mi pokaże wyniki przynajmniej 3 letnie opublikowane w zeszytach naukowych, na różnych glebach, przy różnych warunkach atmosferycznych, najlepiej w porównaniu z innymi produktami to uwierzę czy to działa czy nie.