artut1232

Members
  • Ilość treści

    36
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Wszystko napisane przez artut1232

  1. Czesc podczas kalibracji obrotów silnika w 6475 po delikatnym wciśnięciu pedału gazu, silnik wchodzi na duże obroty, ok 1500, wcześniej było płynnie, jak powrócić do wcześniejszych ustawien ?
  2. Witam czy problem został rozwiązany bo mam to samo ?
  3. Witam pacjent to mf6475 ciągnik kręci ale nie odpala silnik to Perkins dyna 4 kody błędów 1077, 174, 723 pomocy
  4. Witam podeślesz i mi te kody błędów silnik Perkins dyna 4 artut1232@tlen.pl
  5. Witam podeśle mi pan kod błędu 1077, 174, 723
  6. Pod kabina jest ta skrzynka, a w niej sprężarka.
  7. Wysłałem maila, miałeś rację co do atmosfer dzisiaj sprawdzałem, do 6 nabija a przy 4,5 załącza się, drobnie podregulowałem:)
  8. Widzę że kolega głębiej w tym siedzi, a instrukcje obsługi to moze posiadasz ?bo widzę że profesjonalne zdjecie wstawiles chętnie bym kupił
  9. Wymieniłem końcówki i trochę przewodu na nowe, układ szczelniutki, wstawiam zdjęcia moze komuś sie przyda, dalsza część jak zamontuje resztę Kolego był u mnie serwis sprężarka wyłacza się po nabiciu 3 atmosfer Kolego serwis powiedzial mi ze kompresor wyłacza się po nabiciu 3 atm
  10. Powód przypalenia szczotek nieszczelny układ napompowałem spręzarka a tam na złączkach uciekające powietrze, kompresor bez przerwy chodzil. Jak zrobię powymieniam na nowe dam znać
  11. O widzisz o ciśnieniu to nie wiedziałem, że takie jest będę coś szukal
  12. 3700 za taki mały kompresor troche sporo
  13. Tak zrobię, ale zauważyłem że nikt tam nie zaglądal i tak jest nadpalony szczotko trzymacz że się rozlecial od wyjmowania szczotek kolego jak myślisz jak bym wstawil kompresor za 100 zł i polaczył kabelkami do kostki to będzie ok ? Bo tam w tej skrzynce jest elektro wyłacznik. Wiesz jak wygląda ta skrzynka w środku ? Podpowiem ze od szczotko trzymacza sa trzy kable dwa kable idą na stycznik (zabezpieczenie od przegrzania) cos takiego
  14. Cześć nawalił mi kompresor od amortyzacji kabiny w 6475 czy ktoś naprawiał ten problem ? Cena nowego jest wysoka, rozebrałem stary i znalazłem przyczynę. Otóż w szczotko trzymaczu w silniku rozleciała się jedna szczotka. Ktoś z was wymieniał takie szczotki ? Gdzie kupował ? Prosze o linki do stron itd
  15. zrobiłem taj jak mówiłeś założył zawór zwrotny, wyczyściłem wszystkie rurki paliwowe, pompkę paliwa, membrana nie uszkodzona i nic nie pomogło. Słyszałem, że common rail tak odpala że musi ze 3 razy wałem przekręcić ale to nie jest żaden taki typ silnika, dalej jest to samo.... masz jeszcze jakiś pomysł?
  16. dobra jak to co mi napisałeś nie pomoże to na pewno się odezwę dzięki
  17. kolego tylko że akumulatory ma bardzo dobre, aj jak jest ciepły, to trochę lepiej odpala, a jak już odpali to jest wszystko ok, bez żadnych problemów chodzi, jest moc, wkręca się w obroty normalnie, nie dymi, itd...
  18. mój model nie jest na common railu, akumulator jest bardzo dobry, to nic z tych rzeczy niestety, bo raz jeszcze napiszę że ciągnik nawet gdy pracuje 4 godz w polu, zgaszę, następnie odpalam, zachowuje się identycznie, czyli kilka razy zrobi "łeh łeh łeh łeh łeh"
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj