Skocz do zawartości

Samiec Burgundzki



Nowy samczyk w hodowli. Jeszcze by dla niego samiczkę burgundzką znaleźć :D




Rekomendowane komentarze

@Rolnik200598 no masz trochę racji, ale ponoć burgundy są dość wytrzymałe także może spróbuję tej rasy. :)

@hobbysta21 no ta rasa raczej trochę mniejsza jest... raczej tak od 4 - 5,5 kg chociaż to jest tylko z tego co wyczytałem, a nie z doświadczenia bo sam dopiero zaczynam :) .ale ponoć te króliki mają bardzo dobre przyrosty i wykorzystanie paszy.;)bo np. rasy duże podobno pierwsze rosną w kości a później w mięso. :)

@soltys48  u Ciebie na samotność widzę nie narzekają.. ;)

 

 

 

 

10 godzin temu, hobbysta21 napisał:

Do ile kg osiąga ta rasa? Szukam rasy mięsnej do pokrycia mieszanych samic (waga ok 4,5 - 6kg)

Spróbuj samcem FB dopuścić. Miałem kiedyś samice mieszańce, koło 5kg ważyły. Kupiłem samca barana francuskiego i dopuściłem. Super krzyżówka wyszła. Młode urosły w niecałe 5 miesięcy do ponad 4kg. Karmione tradycyjnie- jęczmień, pszenica, kukurydza, trawa, siano, trochę paszy z De Heus ale to może 10% składu mieszanki, w zimie marchewka i buraki pastewne.

@Pietras892 Właśnie najwięcej biorą ode mnie królików dla dzieci. Choć kurczaki i perliczki też biorą. Sąsiadka wzięła w zeszłym roku królika, potem dwa kurczaki i perliczkę dla syna. Wszystko kazała po porcjować i brała już pocięte.

Gość

Opublikowano (edytowane)

U dużych ras duże mioty to żaden wyczyn. Wyczynem jest odchować je wszystkie przy dobrym wzroście. Bo co nam z marnego miotu 10 królików? Królik ma mieć od samego okocenia się powera, dlatego hodowcy belgów od najlepiej zapowiadanego miotu zostawiają przy samicy choćby 3-4 sztuki, a resztą nadprogramową podrzucają pod inne samice. A na mięso spróbujcie mieszanki termund(królica) x wjs(samiec). Możecie się zdziwić jak blado wypadną te wasze mieszanki, wszystkiego ze wszystkim. Nie wspominam już o hybrydach, ale to temat na konkretną ilość królików :). Nie mówiąc już o tym, że trzymanie więcej niż 8 osesków przy jednej samicy to kompletny bezsens jeśli chodzi o ekonomię.

Edytowane przez Gość
9 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Powiem tak- nie uwierzę dopóki osobiście nie zobaczę 10 młodych u samicy Belga. Po drugie ojciec kiedyś je miał, stosunek flaków i skóry do mięsa wypadał dużo mniej korzystnie niż w przypadku mieszańców, jak ojciec to przeliczał to u młodego ładnego mieszańca ponad 50% masy stanowiło mięso a u Belgów tylko 40-45%.

To uwierz,mamy samice które regularnie ok 10 młodych  odchowują,ponadto mięso Belga jest o wiele smaczniejsze niż mięso mieszańców

  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v