mds212 2150 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Taa, co w tym takie super mega zdrowego? Odnośnik do komentarza
JD1188 127 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Znaczne ograniczenie rozkładu beztlenowego resztek, czyli poprostu ich gnicia na dnie bruzdy, jak to jest w przypadku uprawy orkowej 😉 Odnośnik do komentarza
mds212 2150 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Resztki ktore leza na dnie bruzdy to tylko ułamek wszytskich resztek Odnośnik do komentarza
romanekdeutz 88 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Resztki leżące na powierzchni nie stanowią przeszkody dla korzeni roślin nastepczych szukających wody wiosną, a jak suche wiosny mamy w ostatnich latach wszyscy wiemy. W zeszłym roku zasiałem część pszenicy po kukurydzy na ziarno w listopadzie, wiosną pomimo sporej dawki azotu pszenica nie chciała za żadne skarby się krzewić. Odnośnik do komentarza
JD1188 127 Opublikowano 2 Stycznia 2020 mds212 napisał: Resztki ktore leza na dnie bruzdy to tylko ułamek wszytskich resztek Yhymm ułamek, jeżeli rozmawiamy o normalnym pługu to przy orce na powiedzmy 25 cm 90% resztek znajdzie się w warstwie 15-25 cm, chyba że mówimy o polskich "radłach" po nich pole wygląda tak jak u mnie na zdjęciu Odnośnik do komentarza
koniu 853 Opublikowano 3 Stycznia 2020 U mnie dziki by to przewróciły za jedną noc w szczególności na poprzeczkach, nie wiem dlaczego. Do tego dochodzi problem z myszami. Także może to i tańsza technologia, ale policzyć szkody robione przez dziki i myszy do tego koszty trutki itd to nie wiem czy nie lepiej zaorać i mieć problem z głowy. Odnośnik do komentarza
JD1188 127 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Dziki robiły większy problem gdy orane było, czuły żarcie i ryły głęboko. Teraz zje to co widzi na wierzchu, lekko ryjem po ziemi przejedzie i idzie dalej, dzik głupi nie jest, nie będzie się męczył. Z myszami problemu narazie nie miałem, przynajmniej nie z mojej winy, tylko od sąsiada co zostawił ścieranie od żniw do później jesieni, zjadły mi tak z 1,5-2 metrów pszenicy od granicy pola 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2020 Ale pobojowisko. Prosto gruberem w ścierń czy talerzowka wcześniej? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się