Skocz do zawartości

Badanie podłoża pieczarkowego



badanie podłoże pieczarkowego

 

Przeliczajac  orientacyjnie  daje to kg/t  NPK 1,8-1,4-9 do tego około 6 Ca, 2,0Mg

Stosujac 25t ( patelnia 45m3 ) wnosimy : 45kg  azotu,  35kg fosforu, 225kg potasu,  150kg Wapnia,  50kg  magnezu 

Problemem jest duze zasolenie  nie wiem czy ono spada z czasem nie zagłebiałem sie jeszcze w ten temat.

  • Like 1
  • Thanks 4



Rekomendowane komentarze

45 minut temu, XTRO napisał:

 

jakieś zasolenie ma i chloru nie mało, nie wiem jak papryka ale pomidor reaguje na zasolenie i na chlor.

A ty gdzie uprawiasz pomidory? Papryka jest bardziej wrażliwa niż pomidory. U nas tego stosują też od groma teraz. Wolę to jak kurczak. Co do chloru i zasilenia jak się zastosuje na jesień to niema problemu

bialy2005 napisał:

Takie badanie jak moje ( podłoze standard NPK, zasolenie, pH  54zł+ mikro 34zł jak pamietam ) to koszt niecałe 90zł robia to w każdym OSCHR, ja wysyłałem do wawy.  Mam jedna gdzie paruja ale odbieram tam rzadko i kiedys koles co tego bierze duzo mówił że w parowanym mniej skłądników. Ja robiłęm tego które mam u siebie blisko i stosuje na pola.

Wysyłka kurierem czy poczta? Pytam bo chciałbym tak wysłać próbki gleby do zbadania .

18 minut temu, XTRO napisał:

jakie warzywa uprawia ?

U nas walą tego w opór pod Marchew i Buraczki ładne kilka lat, może @bialy2005 nawet ten podkład w moje okolice wozi. Sam się  w sumie właśnie zastanawiam jak może Marchew rosnąć po tym jak tutaj widać że podkład ma duże zasolenie a marchew nie toleruje zbytnio zasolenia, i co jak co ale marchew ładnie rodzi po tym, widać to na polach.

Na podłoże około tygodnia, a gleba 2 tygodnie. Tak jak chłopaki piszą można zawieść do ODR lub dogadać się z regionalnym pracownikiem oschr ale ten z naszego terenu już nie pracuje i teraz jesteśmy pid człowiekiem na mazowieckie chyba z Sokolowa. Ja już też na różne sposoby robiłem ale przy małej ilości prób to wysyłka najszybsza. Trzeba wrzucić dowód opłaty zgodny z cennikiem i oznaczyć próbki. @stempos1980 Takie tematy pisz na PW Na premium tak około 1-1,5 tygodnia

30 minut temu, cantstop napisał:

chodzi o warzywa które są wrażliwe na chlorki

Papryką jest bardzo wrażliwa na chlorki. Ja sieje polifoske pod paprykę to staram się minimum 2 tygodnie wcześniej rozsiać przed sadzeniem. Zasolenie też bardzo jej szkodzi ale z solą to tylko woda da radę. Jeżeli dasz w marcu a siewy w kwietniu to nie powinno się nic dziać z rośliną

Gość

Opublikowano (edytowane)

Zasolenie wynika z nadmiaru w glebie kationów i anionów. Kationów u nas nigdy mało, no chyba że ktoś z potasem przeholował, a  aniony są szybko wypłukiwane. Ale tyle chloru może trochę zrobić zamieszania z życiem biologicznym w glebie.

Tylko chlorki łatwo są wymywane, ale pociągną za sobą wapń. Dobrze byłoby ten podkład mieszać z gipsem. Wtedy straty kationów Ca+ byłyby mniejsze.

 

I dlatego się mówi że sól potasowa zakwasza, bo zawarty w niej chlor łączy się wapniem i uzyskany związek jest wymywany a na miejsce wapnia wchodzi wodór.

 

A z tego co mi się wydaje to pomidor jest jednym z bardziej tolerancyjnych warzyw na nadmiar chlorów,a marchew mniej.

Edytowane przez damianzbr

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v