Skocz do zawartości

Rekomendowane komentarze

Cały budynek ma wymiary 12mX25m. Korytarz paszowy przez środek budynku ma 4 metry szerokości. Do tego po obu stronach boksy również po 4 metry i przez całą długość budynku co daje mi dwa razy po 100 metrów kwadratowych powierzchni legowiskowych. Budynek postawiony w 2014 roku, a w 2016 przeszedł modernizację ponieważ w pierwszej wersji ściany były blaszane do samego dołu, co skutkowało wypychaniem ich przez obornik. Blacha na ściany kupiona używana, zaś na dach nowa. Poza tym cała nowa konstrukcja drewniana dachu, nowe pustaki betonowe do murowania,drut na zbrojenia,  trochę nowych profili na wrota ( z tyłu są trzy pary dużych wrot), rury na drabiny paszowe kupione jako złom użytkowy jednak nie była to tez jakaś super okazja cenowa.  Całkowity koszt wraz z wspomnianą modernizacją, posadzkami oraz drabiną paszową zamknął się w 50 tys zł. Poidła są samonapełniające z zaworem pływakowym własnej konstrukcji i uprzedzając pytania dodam, że gdy w budynku akurat przebywa mało zwierząt to zdarza się że zawór przymarznie. Widoczne niebieskie plandeki zasuwam tylko na okres zimowy, w pozostałym okresie otwory te znacznie ułatwiają wrzucanie słomy. W maksymalnej obsadzie w budynku z nienajgorszym komfortem przebywało 60 sztuk dorosłych byków. Jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Na innym moim zdjęciu jest widok z wewnątrz.

Wybiegi były na początku ale bez zadaszenia się nie sprawdziły. Boksy możnaby podzielić ale trzeba wtedy doprowadzić wodę do trzeciego i czwartego poidła a to wiąże się z kuciem betonu a poza tym przy karmieniu bez posiadania wozu paszowego lepiej sprawdza się rozdawanie pasz różnych rodzajów na przestrzeni 25 metrów długości.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v