Skocz do zawartości

Byki & pasza



Dodatkowa pasza tresciwa aby uzupełnić dawkę pokarmowa dla opasow.




Rekomendowane komentarze

Gość ozzborn

Opublikowano (edytowane)

7kg zboża o wilgotnosci 13% x 12% białka = 7000g x 0.87 x 0.12 = 730g białka

sruta sojowa teraz

2 kg sruty o wilgotnosci 13% x 46% białka = 2000g x 0.87 x 0.46 = 800g białka

teraz koszty

7 kg zboża x 60groszy za kg (600zł/t) = 4.2 zł

2 kg soi x 1.6 za kg (1600zł/t) = 3.2 zł 

jezeli karmisz sianokiszonka to ja rozumiem takie dawki zboża ale jezeli kiszonka z qq to bezsens

Edytowane przez ozzborn

HF bez mieszanek tylko siano, sianokiszonka, i Kukurydza plus od święta odpady z ziemniaków po 2 latach sprzedam za trochę ponad 4000zł. Wiem mało ale jak bym miał paść kupionym zbożem lub jak bym te zboże miał to je sprzedać. (o mieszankach po 1zł za kg nie myślę) to przez ostani rok jego życia (7kg * 0,6zł/kg *365 dni=1550) wydał bym ponad 1,5 tysiąca zł na "osypkę" nie licząc pierwszego roku, bo do 150kg dostają jeszcze dodatki wysoko białkowe a później tak jak pisałem . I uzasadnijcie mi jaki jest sens inwestować w bydlaka 2-2,5tyś w mieszanki i dodatki by zamiast 4 000 wziąć trochę ponad 5 000? 

Edytowane przez stuart
Dnia 10.12.2017 o 11:23, ozzborn napisał:

7kg zboża o wilgotnosci 13% x 12% białka = 7000g x 0.87 x 0.12 = 730g białka

sruta sojowa teraz

2 kg sruty o wilgotnosci 13% x 46% białka = 2000g x 0.87 x 0.46 = 800g białka

teraz koszty

7 kg zboża x 60groszy za kg (600zł/t) = 4.2 zł

2 kg soi x 1.6 za kg (1600zł/t) = 3.2 zł 

jezeli karmisz sianokiszonka to ja rozumiem takie dawki zboża ale jezeli kiszonka z qq to bezsens

Do kosztów zboża należały by jeszcze doliczyć koszy mielenia.

Edytowane przez andrzej2110

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v