mf25 16 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Przdewszystkim to jest slabe Ph , mam tak u siebie gdzie brakuje wapna Odnośnik do komentarza
damianzetor9540 2746 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Nie zwalałbym winy na pH. Jak widać na wykresie wyżej, większość mikro jest dostępne najlepiej przy pH 5-5,5, a niektóre jak cynk i mangan nawet i 4,5 pH, gdzie powyżej 6-6,5 pH przyswajalność spada, poza małymi wyjątkami. Odnośnik do komentarza
farmerss34 229 Opublikowano 13 Czerwca 2017 to samo miałem u siebie . już też pisałem , nie wiem co zaprzyczyna , na działce ph 7,6 klasa 4 są place z filotową kukurydzą , po oprysku dolistnym jest poprawa , ale widać że coś ją hamuje , przed siewem poszedł korn kali 200kg, w podsiewacz polidap 250 kg/ha , kizeryt ,obornik po indykach i coś się męczy . na słabszej piaskowej glebie dużo lepiej , a na działce gdzie ph 4,6-5,5 idzie dobrze Odnośnik do komentarza
emtec123 252 Opublikowano 16 Czerwca 2017 pH częściowo na pewno się do tego przyczynia, ale to się dzieje co rok na tej działce. Jedna połówka jest lepsza, druga słabsza. Nie jest to wina Adengo bo nie stosuję już go od 2-3 lat. Nawożenie 50-55t/ha obornika, 120kg/ha soli potasowej, 200kg/ha fosforanu, 150kg/ha mocznika w pierwszej dawce (docelowo 300) więc chyba też tu nie ma przyczyny Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się