Skocz do zawartości

Noże Waryński



Łąka o powierzchni 80 a skoszone ok 50 a. Ilość kretowisk i kamieni na łące mała.




Rekomendowane komentarze

Jakbym kosił na wolnych obrotach albo przy ślizgających się paskach  też by mi tylko "rozrzucały" no ale.... trochę rozumu, normalny traktor i tylko tym masz jakieś problemy z tępymi nożami które dla wszystkich są w bdb stanie

A to ciekawe . To nożyki mają tylko powierzchnię utwardzoną ? :huh: Ciekawe że nowe potrafią tylko trawę rozrzucać , a naostrzone (bez przegrzania) golą aż miło .  B)

 

W sprawie stopnia naostrzenia nożyków - zapotrzebowanie na rynku jest bardzo zróżnicowane.

W zależności od regionu (klienta) - jedni preferują bardziej naostrzone, inni mniej.

Krawędź nożyków Waryński jest zoptymalizowana tak aby zachować balans pomiędzy parametrem twardości i ostrości.

Pamiętajcie, że ostrząc nożyki - pod wpływem ciepła następuje proces rozhartowania, trzeba to robić bardzo uważnie.

 

Oczywiście zapraszam do zapoznania się z pełną ofertą noży Waryński:

https://www.jacekmocny.pl/warynski-agro/kosiarka/noze

 

 

Co Ty Jacku pieprzysz o różnych potrzebach klientów w zależności od regionu co do oczekiwań jeśli chodzi o stopień naostrzenia nożyków ? Klient bez względu na to skąd jest chce tylko jednego...nożyk ma kosić jak najdłużej a tego nie zapewni nożyk ostry, który tępi się zdecydowanie szybciej niż ten o zaokrąglonej krawędzi ostrza...i to we wszystkich regionach kraju :D

 

Pełna zgoda - nożyk ma kosić jak najdłużej, a tego nie zapewni nożyk ostry, który tępi się zdecydowanie szybciej niż ten o zaokrąglonej krawędzi ostrza (o to mniej więcej chodziło mi w poprzednim poście, gdzie wspominałem o utracie parametrów nożyka mocno zaostrzonego - przy wysokiej temperaturze zbyt cienka krawędź nożyka po prostu się "wypala").

 

Dla przykładu - z południowo-wschodniej części Polski dostajemy bardzo dużo zapytań o możliwość wykonania nożyków zdecydowanie mocniej naostrzonych, kiedy to z innych części kraju takich zgłoszeń nie otrzymujemy wcale.

Jedno jest dla mnie pewne...jeśli nożyk ostry ma mieć sens to musiałby być wykonany chyba z tytanu a przez to bardzo drogi przez co również traciłoby to sens :D

Ja mam tylko złe doświadczenia z ostrymi fabrycznie nożykami i bardzo dobre z tymi o zaokrąglonej powierzchni ostrza.

Co do jakości koszenia to zasada jest dość prosta. Utrzymać obroty WOM na 540 i dobrać prędkość do masy oraz jakości i gatunków roślin na łące.

Nigdy nie miałem problemów z tym że muszę jechać wolniej z fabrycznie "tępymi" nożykami. Kosi się tak samo szybko tylko nie traci się czasu na obracanie i wymianę nożyków kilka razy dziennie.

Nożyk ostry jeśli się postrzępi to nawet jazda na biegach pełzających nie jest w stanie poprawić jakości koszenia bo taki nożyk tylko szarpie trawę.

ja sobie chwalę nożyki MWS     płaciłem coś około 3zł sztuka  założyłem  komplet  i po skoszeniu 2ha ugoru zużycie znikome   nawet się ostrza mocno nie stępiły a na tym ugorze kamieni korzeni kretowisk i nierówności od groma więc według mnie są bardzo dobre  

 

gerpol  i waryński są za miękkie  i po dwóch kretowinach są już zdeformowane


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v