Skocz do zawartości

Poplon



Wreszcie do mnie dotarł:) Zobaczymy jaki da efekt ten miedzyplon:)




Rekomendowane komentarze

Taki poplon najlepiej wczesną wiosną gdy pole jeszcze przymarznięte rozdrobnić kosiarką bijakową (mulczerem). Rozdrobniona masa dużo szybciej ulega rozkładowi i szybciej tworzy próchnicę. Ułatwia to to również kolejne zabiegi bez względu na to czy robimy tradycyjną orkę z uprawą i siewem czy też siejemy w technologii bez orkowej. Dodatkowym plusem poplonów ozimych zostawianych na zimę w polu jest to, że dzika zwierzyna chętniej idzie na taki poplon niż na oziminy.

to że wypijają wadę to jest największa wada międzyplonów a gorczyca jest mistrzynią tego go pobiera bardzo dużo wody i zbija ziemie ogólnie bezsensu jest ją siać w międzyplonie gdy nie uprawiamy buraków gdyż przyczynia się do ograniczania mątwików i to chyba jedyny jej plus no dobra jeszcze to, że jest tania jak barszcz a za inne nasiona trzeba zapłacić. 

No właśnie wszystko zależy od klasy gleby. Drugą ważną rzeczą jest pogoda. Ten rok jeśli komuś udało się już zebrać plon z pola (w moich stronach to nadal nielicznym się udało) jest idealny na siew poplonów. Dużo wilgoci w glebie i do zimy wytworzy dużo masy ale w suche lata efekt jest znikomy czyli jak wszystko w rolnictwie wszystko zależy od matki natury i odrobiny szczęścia.

jarekbazydło  sam sobie przeczysz w kolejnych wypowiedziach - wniosek nie masz pojęcia i wiedzy o tym o czym mówisz a te 1700 to lepiej było byka kupic. chcesz tak jak mówisz zachować wilgoc w glebie i wprowadzić próchnice tak? to tak jak powiedział pawelo 111 przyorać jeszcze na jesieni optymalnie zielone najlepszy moment..  po 2 to orka wiosenna to zabieg wykonywany z przymusu a ty go planujesz - głupota największe straty wody. pozdrawiam.


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v