Skocz do zawartości

Jałówki cielne Hereford



Nabytek sprzed 9 dni. Z pozdrowieniami dla forumowiczów, którzy mieli mnie za bajkopisarza :)

  • Like 1



Rekomendowane komentarze

Limuze jest w Polsce przereklamowany a tak na prawdę daje słabe mięso, wymaga dużo zachodu i dużo lepszej paszy niż Hereford. Do tego dochodzą, że tak powiem problemy wychowawcze z Limuze a Herefordy pokorne jak owieczki nie mówiąc o tym, że zjedzą wszystko i można je trzymać w naprawdę ciężkich warunkach w porównaniu do Limuze.

Tak więc gratuluję koledze Tymtus wyboru i życzę powodzenia !

@Extrabyk Zgadzam się z Tobą w 100%. W Polsce każdy napiera na LM, niby czemu ma być bardziej opłacalny? Bo wybija się o 5% lepiej? Koszty ponoszone przy chowie LM, a Herefordach są różnie, poza tym każdy powinien dostosować bydło do swojego gospodarstwa. Jeżeli chodzi o cenę, to taka jest, i co zrobić, płakać nie będę, a co do cielności to są w 6-8 miesiącu.

Cena wysoka bo pewnie mają papiery na pochodzenie. Mam w stadzie 2 pierwiastki 100% HH i faktycznie to spokojne bydło i nie wybrzydzają w paszy. LM to bydło z temperamentem. Już od kilku hodowców słyszałem, że zrezygnowali z hodowli LM właśnie przez i charakter. Krową hereford są opiekuncze ale można im bez problemu zabrać cielaka np. do dekornizacji . A mówią, że LM może w takiej sytuacji człowieka poturbować.

@Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase ;)

wołowina z hf do pięt nie dorasta wołowinie z limuzę w moim rejonie za hf dostajesz po 6 zł a lm nawet 9 zł/kg

HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok :)

Czyli nie sprzedawałeś ;) Jak będziesz miał partie kilkanascie sztuk, daj mi znac dam Ci namiar na goscia ktory za 100% LM Ostatnio płacił 10 zł brutto. I już uprzedzam polaczków cebulaczków, waga ogólna pewna.

Gratuluje zakupu.Niech sie dobrze chowaja i rozwijaja.Sam podobnie myslalem i dlatego zdecydowalem sie na Angusa Czerwonego z uwagi na mozliwosc ekstensywnej hodowli i jego naturalna bezroznosc.Dla wyznawcow LM proponuje sprubowac steka z Hereforda lub Angusa i LM-a. Nie ma nawet co porownywac,LM to przemyslowka.Nie ma smaczniejszego miesa niz HH lub AN no chyba ze sobie ktos moze pozwolic na Wagyu.

Jak ktoś w Polsce chce zarabiać na 100% rasowej wołowinie sprzedawanej do skupu to życzę powodzenia... Limuze to taki bydlęcy brojler czyli jest to wołowina dla motłochu do supermarketów...czyli ma byś szybko i w miarę tanio. Żadna normalna restauracja nie kupi Limuze nawet na gulasz !

Hereford to najlepsza rasa na burgery właśnie dzięki otłuszczeniu. Oczywiście steki też wychodzą z niego dobre ale na steki to najlepszy jest Angus czerwony i czarny oraz rasy ekstensywne jak Higland.

Tłuszcz jest nośnikiem smaku i otłuszczona wołowina jest smaczna i soczysta.

Jeśli ktoś chce w Polsce coś zarobić na wołowinie do skupu to tylko i wyłącznie na mieszańcach kupowanych od "mleczarzy" bo utrzymywanie stada podstawowego czyli mamek i buhaja z młodzieżą w różnym wieku ma sens tylko gdy ma się jakiś zbyt poza skupami za normalną cenę.


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v