Skocz do zawartości

Koń



Zdjęcie nie wiem kiedy robione
trochę je obrobiłem w photoscape

  • Like 5



Rekomendowane komentarze

Kartofle z barszczem i chleb (zwłaszcza dobry i prawdziwy) ze smalcem to teraz luksus... Kartofle i buraki pryskane i na sztucznych nawozach, chleb chlebo podobny na polepszaczach i spulchniaczach a smalec...z czego smalec jak już świń nie wolno hodować a to co jedzie TIRami z zachodu to nie mięso tylko sterydowo antybiotykowa masa mięso podobna...ot i historia zatoczyła koło czyli to co kiedyś było oznaką ubóstwa dziś jest towarem luksusowym. 

A jaki problem ,upiec sobie chleb ,czy zrobić smalec ze skwarkami i jabłkiem ? Wystarczy chcieć ,to nie jest trudne .  Fakt ,nie zrobię tego z tych produktów co kiedyś były ,ale choć mam  chleb ,czy smalec ,czy nawet kiełbasę  ze słoika z galaretką , które smakują  wyśmienicie .   9_9  Chleba nie kupuję już jakiś czas i nie zanosi się bym  na razie wróciła .  :10_wink:

Gość ZosiaSamosia

Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, extrabyk napisał:

Dokładnie kolego i tego nam wszystkim brakuje w tych szalonych czasach i co gorsza wielu z nas już nawet nie zdaje sobie z tego sprawy...

A dlaczego tak się dzieje? Dlaczego czasy są szalone? Wszyscy gonimy za czym(?), za pieniędzmi, za pozornym szczęściem, za lepszym życiem.... tylko kurcze jakim kosztem? Pamiętam (przez mgłę, a potem już tylko z opowieści) czas kiedy mój ojciec pierwszy raz zaorał pole pługiem, podpiętym do traktora, dziadek dosłownie płakał, przeklinał i pytał jak tak można nie szanować ziemi, nie czuć jej zapachu. Kiedyś plon z kawałka roli, człowiek czcił bo wiedział ile wyrzeczeń to kosztuje, a dziś jak jest? Każdy, aby szybciej aby więcej i wszystko w przeliczeniu na hajs. Takie to mamy czasy.... szalone q.wa. 

 

@konteno a ludki spod sklepu to wiodą takie życie, że czasem im zazdroszczę, serio. Nic ich nie obchodzi, na to co dla nich najważniejsze to wyżebrze jeden z drugim i gitara gra.

 

Edytowane przez ZosiaSamosia
44 minuty temu, Meg5 napisał:

A jaki problem ,upiec sobie chleb ,czy zrobić smalec ze skwarkami i jabłkiem ? Wystarczy chcieć ,to nie jest trudne .  Fakt ,nie zrobię tego z tych produktów co kiedyś były ,ale choć mam  chleb ,czy smalec ,czy nawet kiełbasę  ze słoika z galaretką , które smakują  wyśmienicie .   9_9  Chleba nie kupuję już jakiś czas i nie zanosi się bym  na razie wróciła .  :10_wink:

... i z jabłkiem ? Kiedy się jabłko dodaje ? Jak to smakuje ?

Gość

Opublikowano (edytowane)

Tak z jabłkiem i jeszcze cebulka ...smakuje cudnie . Tylko taki smalczyk nie może stać długo w lodówce ,tak do tygodnia . Namów Żonkę ,niech  zrobi ,są filmik na YT ,a przyznasz mi  rację .:10_wink:

36 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jak wypiekasz chleb? Dużo na dzień zjadacie?

Zaczęłam przygodę z chlebem od zwykłego pszenno-żytniego na zakwasie z symboliczną  ilością drożdży . Obecnie piekę razowy z mąk pełnoziarnistych  z dodatkiem różnych ziaren ( słonecznik ,siemię ) oraz otręby ,płatki . Również głównie na zakwasie . 

Do piekarnika wchodzą mi 3 blaszki keksówki długie ,co daje średnio około 4 kg chleba razowego ,pszenno-żytni jest lżejszy .  Średnio na 5 dni   starczają nam te chlebki . 

Konteno  zgadzam się z Tobą w zupełności .   Ale ja im nie zazdroszczę ,bo co to za życie ,jak się nie pamięta  polowy ? 

Edytowane przez Meg5

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v