Skocz do zawartości


Inne zdjęcia w Budynki i obejścia gospodarskie / Farm buildings

Chlewnia

Za niedługo ruszam z przebudową chlewni na budynek z opasami:) Trzeba zrobić wjazd ze szczytu wybić pare dodatkowych okien troszkę się zagłębić i zrobić boksy dla byków:)

  • Like 1


Informacje o zdjęciu Chlewnia


56 komentarzy



Rekomendowane komentarze

Opasy też ostatnio staniały i to prawie 1 zł na kg. Wykop tu szambo i załóż ruszta. Wtedy bedzie bez roboty i jaka oszczędność. Zamiast zakładać wyciąg za 10 tyś. i zużywać słomę 

za chwilę w Polsce świń nie bedzie do tego rząd doprowadzil

Hoduje już tyle lat ale powoli zamykam trzode i lece w opasy

Trudno takie nastały czasu bo że kg wieprzowiny nie kosztował te 4,5zł

tydzień temu sprzedałem po 3.8zł netto tylko po to są żeby dziadek miał rozrywkę przy kilku świniach bo o zysku to nie mówię chyba tylko obornik został

wolę na slomie a obornik będzie wybierany turem:) a do tego słomy mam pod dostatkiem więc bardziej się oplaca na slomie. A z byczka jest przynajmniej jakis zarobek a do świń od kilku lat się doklada...:/

No właśnie, jesteśmy eksporterem bydła, a trzody importerem dlatego bydło będzie zawsze bardziej opłacalne niż te świnie. ja też wygaszam hodowlę, w przyszłym roku o tej porze już pewnie będę sprzedał ostatnie partie

Cieszą się pewnie wytrzymali hodowcy trzody jak patrzą na to co się dzieje. ;) Takie skakanie nic nie da. Jeśli chodzi o świnie to przy cyklu zamkniętym nie jest źle. Ja trzymam i opas i świnie i mogę powiedzieć że przy bykach jest z tym gorzej że słaby obrót gotówką jest. i duzo dużo wiecej pracy. Nie licząc pracy na przygotowanie pasz. Sam mam około 40 byków i wiem co to znaczy. A bydło również bedzie tanieć tak jak już to zrobiło. I nie ma już cen 8zł tak jak pół roku temu. 

wiec nie zostaje nic do hodowli, świnie, za chwile cena bydła spadnie, mleko tez słabo, jeszcze jakoś kury idą ale to dla ludzi w biznesie

kolega bartek1994 sadzac po nicku jest jeszcze młody i ma nikłe pojęcie o chowie i hodowli zwierząt i powtarza słowa rodziców a z prawdziwą pracą  nie miał pewnie wiekszej styczności.  ja posiadam hodowlę zarodowa juz od 3 pokoleń, mój dziadek juz w latach 70 miał taką hodowlę. Świnie od 10  lat są równią pochyłą, jedyny pamiętny  skok cen był kiedy wybuchła epidemia choroby Auyeszkego. piszesz, ze w cyklu zamkniętym bardziej sie opłaca?. żeby sie opłacało to byś musiał mieć minimum 100 loch w cyklu zamknietym. ja w tym tygodniu odstawiałem tuczniki po 4 zł netto, gdybym miał cykl otwarty i na rzut miał 200 sztuk to bym dostał ok 4,50, czyli różnica na partii to 10 tyś netto. w tym momencie świnie hodują 2 grupy osób- idioci którzy myślą, ze w końcu sie coś poprawi i osoby które muszą- zmodernizowali chlewnie, wzieli kredyty wiec maja pętle na szyji. lub tacy gospodarze co maja słabe gleby i sieją duzo zyta, owsa, pszenzyta i musza to zboże jakoś skarmić.

piszesz jeszcze, ze przy świniach jest większy wiekszy obrót? przecież to nie obrót a mielenie pieniędzy.

jak sprzedam na raz nawet 20 tuczników to mam goowno a nie pieniadz, a to tyle co 2 byczki, a jak sprzedam 10 byczków to już jakis pieniadz jest i można cos z tym zrobić.

ja juz do świn na pewno nie wróce, żeby świnia była opłacalna to przy obecnych cenach płodów rolnych musi kosztować 5 zł netto. 

 

co do bydła to na pewno bedą wzloty i upadki, ale bydło można zawsze troche przetrzymać, a świnie? max o 2 tygodnie, jak w każdej hodowli jest ryzyko, ale nie takie duże jak przy trzodzie...

 

Ja jestem ciekaw jak sobie poradza rolnicy którzy maja po 10ha ziemi ale na podwórku stoją nowe ciągniki i sprzęt... Zresztą moim zdaniem co Unia da to w jakiś sposób musi do odzyskać z zyskiem:) Powracając do tematu mam zamiar ustawić tak produkcję aby średnia co miesiąc wyszla mi około 3-5 sprzedanych byków. Ale to mój długoletni plan działania:)

Rynek świń zabija zagranica która oferuje gorszej jakości mięso za niższa kwotę niż te 4 zł. A my nic nie poradzimy na nieświadomych i biednych mieszkańców miasta którzy kupuje tą podrobke. Z bydłem może by lepiej gdyby zwiększyło się spożycie a nadal w naszym kraju to towar luksusowy. Przyznajcie drodzy hodowcy byków czy którykolwiek z was jada wołowinę z własnej hodowli?


Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×