Skocz do zawartości


Rdza wypatrzona jesienią na rosnącym na obrzeżu pola - głuchym owsie, który po skoszeniu zbóż stał się tylko "przejściówką" na kolejny sezon...
Rdze wywołane przez grzyby z rodzaju Puccinia spp. należą do grupy najszkodliwszych chorób roślin, a szczególnie zbóż i tak: Puccinia coronata, wywołuje rdzę koronową owsa, Puccinia graminis - rdzę źdźbłową zbóż i traw, Puccinia hordei - rdzę jęczmienia, Puccinia dispersa - rdzę brunatną żyta, Puccinia triticina- rdzę brunatną pszenicy, Puccinia striiformis - rdzę żółtą zbóż i traw.


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v