Wola Krzysztoporska, Piotrkowski, Poland

Informacje o zdjęciu Salersy

Zrobione z SK communications Cymera

  • 3,5 mm
  • 1/573
  • f f/2.6
  • ISO 50
Wyświetl informacje EXIF o wszystkich zdjęciach

Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • Tomas1987
  • 32 644

ładne to Twoje bydełko.Gdybym miał łaki bliżej domu też bym pokusił się o takie utrzymywanie bydła,a tak to mógł bym pewnego dnia zajść a tam tylko kupy po stadzie :o  :o takie czasy strach dalej od domu bydło paść

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mati5720
  • 17 739

jak założyłeś hodowle tego bydła? jakich one wymagają warunków pomieszczeniowych żeby przetrwały zimę ? irngerujesz w ich rozród czy wszystko odbywa się naturalnie? :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 249 1233

hodowla powstała przez zakup kilku jałówek i paru dorosłych krów. zimują w otwartej na stałe stodole a rozród odbywa się naturalnie...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 249 1233

Salersa nikt z pastwiska nie ruszy, chyba że ustrzeli jakąś sztukę zwłaszcza jak małe cielaki przy sobie mają... ogólnie to obcy się ich boją i tylko mi pozwalają się zbliżyć :) to zdjęcie na okulniku było robione a pastwisko ma jakieś 20 ha zwykłym drutem ogrodzone, dookoła drogi i następna wioska a przebywają tam całą dobę... swoje bydło kupowałem w stadach, które pasą się nawet kilkanaście km od gospodarstwa...

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sirKonrado
  • 8 892

Powiedz kolego jak z opasem buhajków, osiągają zadawalające przyroty? czym karmiesz buhajki do opasu i czym mamki poza sezonem pastwiskowym?czy opas intensywny jest sensowny w przypadku tej rasy? Jeśli tonie tajemnica to mógłbyś napisać ile się cenią jałówki i ile trzeba dac za rozpłodnika? gdzie w Polsce można odwiedzić jakieś stado salersów i zobaczyć jak to wygląda w praktyce? Acha i czy kupujący opasy tej arsy nie kręcą nosem że mięso "czerwone" i nie chcą zapłacić jak np za Lm?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 249 1233

Nie opasałem buhajków bo wszystko sprzedawałem jako odsadki, zresztą po mieszańcu MM, teraz rodzą mi się pierwsze w czystej rasie. Jak do tej pory wszyscy z moich byczków są zadowoleni i cały czas się o następne pytają i już paru chce zaklepać te rasowe... Z tego co słyszałem to czystego Salersa intensywnie poasać jest bardzo sensownie ale krótko, tak do 600 kg. Ja pomieszane jałówkwki sprzedawałem średnio od 2 do prawie 3 tysięcy, zależnie od wieku i wagi. Po sezonie krowy karmię głównie sianokiszonką i sianem, tak teraz z dużym dodatkiem słomy a z racji jesiennych wycieleń dostają też trochę śruty.Rozpłodnika z papierami kupisz w agrofirmie Witkowo za jakieś 8 tys. Jałówki do zacielenia mają po 6 tysięcy... Stad Salersa szukaj w Dolnośląskim i w wszystkich województwach pomorskich, w okolicach Piły oraz u mnie oczywiście :) Na OLX są 3 ogłoszenia, możesz sobie zobaczyć.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 249 1233

Niestety nie, jestem z łódzkiego ale niedaleko 2 krowy kupiłem, z Niemiec gościu sobie przywiózł, ma też Simentale z Witkowa.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • sirKonrado
  • 8 892

dzięki za wyczerpującą wypowiedź :) A nie wiesz jak handlarze czy rzeźne podchodzą do opasów rasy salers? Jest w polsce zapotrzebowanie na mięso tego bydła?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Salers15
  • 249 1233

Tak z własnego doświadczenia to szczerze nie wiem, ale żaden hodowca z którym rozmawiałem nie narzekał, twierdzili że nawet kiedy niższą cenę dostali to niskie koszty utrzymania im ją rekompensują... a jeśli nawet boisz się niskim zbytem na rasowe opasy to Salersy możesz zawsze jako mamki utrzymywać i kryć je szarolezem czy blondem. Takie opasy zejdą bez najmniejszego problemu i za dobrą cenę bo wygląd mają po tatusiu ale jeszcze lepiej przyrastają, Salers to podobno najlepsza mamka w Europie :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.