Skocz do zawartości

Głowina guzowata kukurydzy

Głownia nie jest toksyczna dla zwierząt żywiących się paszą zawierającą porażone rośliny. Niemniej niektóre instytucje zalecają ograniczanie stosowania takich pasz, zwłaszcza wobec ciężarnych samic.

Zarodniki zimują w glebie, szczątkach roślin i ziarnach. Głownia może zakażać wszystkie nadziemne części roślin, zwłaszcza szybko rosnące. Najczęściej poraża kolby i wiechy. Grzyb nie powoduje infekcji ogólnej, lecz każda narośl jest wynikiem osobnego zakażenia[2]..

W zależności od etapu rozwoju rośliny, choroba może przyjmować różne postacie. Pierwsza generacja głowni zakaża młode siewki na etapie rozwijania liści. W zależności od natężenia choroby rośliny mogą zamrzeć lub ulec deformacji, nierzadko uniemożliwiającej zawiązanie kolb. Druga generacja zakaża dojrzewające rośliny na etapie kwitnienia, co może uniemożliwić wytworzenie ziaren. Trzecia zajmuje dojrzewające ziarniaki. Wpływ tej generacji na plon jest stosunkowo najmniejszy



Informacje o zdjęciu Głowina guzowata kukurydzy

Zrobione z SAMSUNG GT-S5610

  • 3,4 mm
  • 1/176
  • f f/2.7
  • ISO 50
Wyświetl informacje EXIF o wszystkich zdjęciach

3 komentarze

Rekomendowane komentarze

u nas przez jakieś 2 lata były tego potworne ilości ale to być może dlatego że pole po kukurydzy zostawało do wiosny nic nie było robione i odkąd talerzuje na zimę to zginęło to

zbozowy : masz racje : W kuchni Azteków i innych ludów południowo-zachodniej Ameryki Północnej cuitlacoche od czasów prekolumbijskich uważane było za wielki przysmak. Spożywane jest w postaci niedojrzałej w zupach, jako dodatek do tradycyjnych dań, jak tacos, tamales, quesadillas itd

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×