Niedobory składników mineralnych i witamin

P
rawidłowe żywienie bydła to nie tylko dostarczanie w odpowiedniej ilości smakowitych pasz o dobrej wartości pokarmowej. Ale zapewnienie też składników mineralnych i witamin, które warunkują dobrą produkcyjność przy zachowaniu zdrowia zwierzęcia.
Wapń, potas, sód, magnez zaliczane są do makroelementów i pełnią funkcję budulcową w organizmie. Natomiast żelazo, selen, cynk, mangan miedź i inne mikroskładniki biorą udział w regulacji czynności życiowych organizmu. Niezbędne dla organizmu są również witaminy, które muszą być dostarczone z pożywieniem , gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć. Zapotrzebowanie na wyżej wymienione składniki zależy od masy ciała zwierzęcia, , wieku, stanu fizjologicznego i możliwości produkcyjnych zwierzęcia. Przyswajalność składników mineralnych zależy od formy podania.
W żywieniu krów mlecznych stosuje się mieszanki, których stosunek wapnia do fosforu umożliwia dobranie konkretnej mieszanki do rodzaju stosowanych pasz w dawce. Mieszanki w okresie zasuszenia https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2803-zasuszenie-niekoniecznie-z-wielka-pompa/ powinny uwzględniać obniżony poziom sodu, a większy magnezu. Do ważnych witamin zalicza się rozpuszczalne w tłuszczach A, D I E https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2625-witamina-a-i-jej-znaczenie-w-zywieniu-zwierzat/. Należy pamiętać, że wszechstronnie zbilansowana dawka może zapewnić uzyskanie oczekiwanego poziomu wydajności, dobrego zdrowia i długiego okresu użytkowania zwierząt.

0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się