Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10423

Współtwórcy bloga

Drożdże dla bydła


Danzet

2777 wyświetleń

jalowki_cielne__c3f053afc7f4a63ce4769087c2263c34 (1).jpg

 

D rożdze paszowe są stosowane jako składnik dawki pokarmowej o dużej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko wartościowego białka, ale tez wolnych aminokwasów, witamin, minerałów i innych substancji biologicznie czynnych. 

Drożdże są jednokomórkowymi grzybami , których skład chemiczny zależy w głównej mierze od podłoża na którym są wytwarzane. Zawierają ponad 90% suchej masy, w tym 40 % białka. Obecnie najczęściej stosuje się drożdże suszone. Wykazują one pozytywny wpływ na procesy zachodzące w żwaczu oraz stabilizują mikroflorę jelit.  O ten produkt często pytacie na forum Agrofoto.pl https://www.agrofoto.pl/forum/topic/22545-zywienie-bydla-mlecznego/page/499/?tab=comments#comment-2572909https://www.agrofoto.pl/forum/topic/22545-zywienie-bydla-mlecznego/page/498/?tab=comments#comment-2572724.  Nie bez przyczyny ten dodatek paszowy cieszy się tak dużym powodzeniem. 

Drożdże paszowe utrzymują równowagę mikroorganizmów żwacza eliminując bakterie i ich toksyny. Powodują przy ty wzrost pozytywnej flory bakteryjnej ;) Poza tym działanie drożdży prowadzi do wzmocnienie odporności organizmu krowy. Objawia się to obniżeniem liczby komórek somatycznych w mleku. Odnowtowuje się również wzrost produkcji mlecznej i lepszy skład cytologiczny mleka. Czy wśród was są hodowcy bydła mlecznego stosujący drożdże paszowe? Jak oceniacie ich wpływa na swoje zwierzęta? 

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v