Drożdże dla bydła
D rożdze paszowe są stosowane jako składnik dawki pokarmowej o dużej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko wartościowego białka, ale tez wolnych aminokwasów, witamin, minerałów i innych substancji biologicznie czynnych.
Drożdże są jednokomórkowymi grzybami , których skład chemiczny zależy w głównej mierze od podłoża na którym są wytwarzane. Zawierają ponad 90% suchej masy, w tym 40 % białka. Obecnie najczęściej stosuje się drożdże suszone. Wykazują one pozytywny wpływ na procesy zachodzące w żwaczu oraz stabilizują mikroflorę jelit. O ten produkt często pytacie na forum Agrofoto.pl https://www.agrofoto.pl/forum/topic/22545-zywienie-bydla-mlecznego/page/499/?tab=comments#comment-2572909, https://www.agrofoto.pl/forum/topic/22545-zywienie-bydla-mlecznego/page/498/?tab=comments#comment-2572724. Nie bez przyczyny ten dodatek paszowy cieszy się tak dużym powodzeniem.
Drożdże paszowe utrzymują równowagę mikroorganizmów żwacza eliminując bakterie i ich toksyny. Powodują przy ty wzrost pozytywnej flory bakteryjnej
Poza tym działanie drożdży prowadzi do wzmocnienie odporności organizmu krowy. Objawia się to obniżeniem liczby komórek somatycznych w mleku. Odnowtowuje się również wzrost produkcji mlecznej i lepszy skład cytologiczny mleka. Czy wśród was są hodowcy bydła mlecznego stosujący drożdże paszowe? Jak oceniacie ich wpływa na swoje zwierzęta?

.thumb.jpg.2908200f83ddea67723675d70c406ac0.jpg)
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się