Krycie jałówek mięsnych
W hodowli bydła mlecznego spotykamy się coraz częściej z tendencją wczesnego krycia jałówek. W rasach mięsnych jest to niedopuszczalne. Związane jest to z bardziej ekstensywnym charakterem produkcji mięsa wołowego niż mleka.
Dotyczy się to głównie ras dużego kalibru takich jak : Charolaise, Piemontese) oraz gorzej wyrośniętych. Wcześniej można pokryć rasy mniejsze tj. Limousine, Hereford, Aberdeen Angus). Nie wolno kryć jałówek w złej kondycji, które nie osiągnęły wymaganych parametrów wzrostu. Stwarza to ryzyko trudnych porodów oraz zdominowania w stadzie przez wieloródki. Mamka po pierwszym swoim porodzie musi być na tyle silna by nie wylądowała na końcu hierarchii stada. Należy dostosować system rozrodu do swojego stada https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2728-systemy-rozrodu-bydla-miesnego/ . Każdy hodowca indywidualnie podejmuje decyzję o kryciu w oparciu o swoje doświadczenie, jednak nie powinno się zacielać jałówek ras mięsnych przed 18 miesiącem życia. Wszystko zależy od kondycji danej jałówki. Zacielając należy zwrócić uwagę na buhaja którym kryjemy, tak by cielęta nie były zbyt duże. Warto przyjrzeć się opcji sztucznego unasieniania czy zakupu buhaja specjalnie dla jałówek. Nie zapominajmy o środowisku w jakim żyją przyszłe mamki i żywieniu bogatym w energię, białko i mikroelementy.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się