Puławska - pierwotna siła z Lubelszczyzny
Kolejną rasą, która wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest Puławska rasa świń. Swoją historią sięga lat 20 XX wieku, gdzie właśnie w regionie Lubelszczyzny rozpoczęto prace hodowlane.
Prace te opierały się na wykreowaniu modelu świni szybko rosnącej, która nie ma zbyt dużych wymagań pokarmowych. Pierwotnie zwierzęta nazywano ,, świnią gołębską'' W latach 50 decyzją Państwowego Instytutu Zootechniki rasę nazwaną Puławską. Był to również okres rozkwitu hodowli tej rasy. Świnie te są średniej wielkości, dorosły knur osiąga do 350 kg, maciora natomiast 200-250 kg. Charakterystycznym ubarwieniem jest łaciate z przewagą czarnych plam. Głowa nie zbyt duża o załamanym profilu. Klatka piersiowa szeroka i głęboka z doskonale wyprofilowanymi żebrami. Ogon lekko spadzisty i mocno uwypuklone szynki to kolejna cecha tej rasy. Maciory posiadają 12 prawidłowo rozwiniętych sutków, przez co nadają się do hodowli jako komponent linii matecznych.
Warto przemyśleć hodowlę tych świń, gdyż program ochrony zasobów genetycznych pozwala uzyskać dodatkowe przychody. Wspomina o tym użytkownik kanalia36 https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273034-ceny-bydla-2019/page/320/?tab=comments#comment-2666738. Według niego to dobra alternatywa dla produkcji wołowiny. Świnie te odznaczają się również mięsem doskonałej jakości. Charakterystyczna marmurkowatość spowodowana obecnością tłuszczu śródmięsnego, powoduje to ,że nawet po upieczeniu jest ono soczyste i bardzo smaczne.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się