Żywienie w parze z genetyką
Genetyka i środowisko, to dwa podstawowe czynniki wpływające na efektywny chów trzody chlewnej. Często posiłkujemy się materiałem hodowlanym z takich krajów jak Dania, Holandia, Niemcy. Czy w parze z tym idzie ,, zagraniczne żywienie'' ?
Wymagania pokarmowe świń uzależnione są od wielu czynników. Wiek, grupa produkcyjna, pora roku czy też warunki środowiskowe są kluczowe w układaniu dawki pokarmowej. Wśród wyżej wymienionych elementów zapominamy o czymś bardzo istotnym, a mianowicie - genetyce. Jeżeli do tuczu przeznaczamy zwierzęta importowane z innych krajów to powinniśmy w parze stosować dany dla kraju pochodzenia model żywienia.
Świnie o wysokim potencjale genetycznym powinny dostawać paszę odpowiednio zbilansowaną. Nie znaczy to jednak, że białko podawane w ogromnych ilościach załatwi nam sprawę. Najważniejsze w żywieniu trzody chlewnej są surowce energetyczne. To one dopiero gwarantują prawidłowe wykorzystanie pozostałych składników. Nie zapominajmy również o dodatkach mineralno - witaminowych. Zbyt duża ilość białka w paszy prowadzi do niekorzystnych przemian białkowo- energetycznych. W wyniku czego organizm wydala znaczne ilości azotu. Nowoczesne systemy żywienie bazują już nie tylko na odpowiednim balansie białkowo- energetycznym. Schodzi się już do poziomu bilansowania aminokwasów, budujących białko zwierzęce. Jest to oszczędniejsze i lepsze dla środowiska.

.thumb.jpg.fe212a40c438daf57ef6486a26c419ef.jpg)
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się