Bezpieczne przepędzanie świń
G
rupowanie zwierząt, przeładunek, transport stanowi istotną całość hodowli trzody chlewnej. W trakcie tego świnie są narażone na szereg stresorów i sytuacji niebezpiecznych. Jak postępować w tych sytuacjach ?
Wielko fermowe stada trzody chlewnej generują system utrzymania wielu grup technologicznych. Pomiędzy nimi dochodzi do częstych rotacji tak też prosięta zostają najpierw odsadzane od matki, następnie wędrują do tuczarni itd. Już sama obecność człowieka w kojcu, która jest niezbędna może generować stres dlatego też zabrania się używania wszelkiego rodzaju ostrych narzędzi, pałek , elektrycznych poganiaczy. Ingerują one w dobrostan zwierząt, co szybko odbije się na zdrowiu i wynikach produkcyjnych.
Bardzo ważnym momentem , jest chwila odstawienia tuczników do rzeźni. Zwierzęta przed ubojem powinny być głodzone od 18 do 24 godzin.Jeśli są najedzone to podczas transportu wzmaga się agresja zwierząt, a układ krążeniowo - oddechowy zostaje mocno obciążony. W następstwie dochodzi do upadków , które nasilają się zwłaszcza w miesiącach letnich. W podejściu do zwierząt ważną role odgrywa charakter człowieka. Osoba pracująca na fermie powinna być przyjazna zwierzętom. Przepędzanie i transport świń powinny być wykonane sprawnie. Świnie idą chętnie do przodu i w kierunku światła. Sam hodowca powinien być pierwszym obrońcą , dowódcą i przewodnikiem stada.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się