Ocena kondycji krów mlecznych BCS w praktyce
Ocena kondycji krów mlecznych metodą BCS jest prostym narzędziem hodowlanym , które pomaga osiągnąć dobrą produkcję mleka przy zachowaniu dobrostanu i zdrowia zwierzęcia. W dzisiejszym artykule poruszymy ocenę kondycji krów w dobrej i nieco słabszej kondycji.
Nasza ocenę powinniśmy zacząć od spojrzenia na krowę z lewej bądź prawej strony. Wzrokiem rysujemy wirtualną linie pomiędzy guzem biodrowym, a kulszowym. Jeśli ma ona kształt litery V skala BCS będzie mniejsza bądź równa 3. W kroku drugim patrzymy na guzy biodrowe. Jeżeli są zaokrąglone, BCS = 3. Gdy są kanciaste , BCS ,2,75, patrzymy następnie na guzy kulszowe, otłuszczone dają ocenę BCS =2,75. Kanciaste guzy kulszowe dają spadek, BCS < 2,75.
Brak jakiegokolwiek tłuszczu na guzach kulszowych, BCS < 2,5. Naszą uwagę kierujemy teraz na wyrostki poprzeczne kręgów lędźwiowych. Szukamy ,,karbowania'' wzdłuż wyrostków poprzecznych w miejscu, gdzie zanika warstwa tłuszczu. Jeżeli pojawia się w połowie odległości od kręgosłupa, BCS = 2,25 , większa odległość daje, BCS = 2,0 . Jest to stan patologiczny świadczący o niedożywieniu zwierzęcia. Wyraźnie widoczny staw biodrowy, ostro zakończone wyrostki poprzeczne, BCS < 2. W niedalekiej przyszłosci poruszymy schemat oceny kondycji krów, BCS> 3.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się