Korekcja racic - krok po kroku (1)
Korekcja racic jest niezbędna w alkierzowym systemie chów bydła. Prawidłowo wykonany zapewnia zdrowie racic. Zdrowa krowa to dobre wyniki w produkcji oraz brak problemów z innymi schorzeniami. Zabieg ten powinien składać się z kilku etapów.
1. Pomiar i skrócenie ściany przedniej racicy. Etap ten polega na znalezieniu w przestrzeni międzypalcowej pewnego ,,oporu'' . Tam gdzie go wyczujemy przeciągając palcem dłoni zaczyna się ściana przednia. Jej prawidłowa długość powinna wynosić 7,5 cm. Następnie za pomocą obcęgów skracamy racice do prawidłowej długości.
2. Korekcja podeszwy. Pamiętajmy by wierzchołek racicy miał grubość 0,5- 0,7 cm. W tym celu zostawiamy trzecią część podeszwy bez korekcji, wyrównujemy tylko 2/3. Nie należy zbyt głęboko podcinać zewnętrznej części podeszwy tj. ( brzegu nośnego) . Krowa musi opierać się na całej jego powierzchni, powinien być też równy z resztą podeszwy racicowej.
3. Wyrównanie racicy zewnętrznej. Długość racicy zewnętrznej musi odpowiadać długości wewnętrznej, skracamy ją również za pomocą obcęgów. Korygujemy również wysokość racicy zewnętrznej. po ukończeniu tych etapów krowa powinna stać stabilnie na obu kończynach. Gwarantuje to równomierne obciążenie. Kolejne etapy korekcji racic poznamy już wkrótce


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się