Przyczyny zamierania zarodków
P onad 80% krów zaciela się przy pierwszym zabiegu inseminacji. Może wydawać się to śmiesznym żartem, jednak taka jest prawda. Przyczyną tak dużej ilości niecielnych krów jest zamieranie zarodków.
Zamieralność zarodków można podzielić na wczesną i późną. Do wczesnej dochodzi przed 16 dniem po inseminacji, co nie wpływa na długość okresu międzyrujowego i hodowca nie dostrzega żadnych zmian. Późna zamieralność dotyczy okresu od 16 do 42 dnia życia i staje się już dostrzegalna, gdyż wydłuża się okres pomiędzy kolejnymi rujami, czasami widać różnego typu upławy z okolic pochwy. Przyczyny śmierci zarodków są zróżnicowane w zależności od czasu jego wystąpienia.
Za winowajcę wczesnego zaniku zarodków uważa się słabą jakość oocytów, opóźnioną owulację oraz małą ilość produkowanego progesteronu. Od 16 do 19 dnia dochodzi często to słabej synchronizacji zarodka z organizmem matki, wskutek czego ciałko ciążowe ulega degradacji. Późna zamieralność zarodków jest efektem infekcji wpływających na zarodek i funkcje łożyska. Poprzez żywienie hodowca może wpłynąć na zmniejszenie śmierci zarodków. szczególną uwagę należy zwrócić na bilans energetyczny, gdyż niedobory powodują słabszą jakość komórek jajowych oraz niewystarczającą produkcję hormonów ciążowych.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się