Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Pasze przemysłu spirytusowego


Danzet

491 wyświetleń

 

wywar_24b6924155f1b62690b3f50b8f5bd9b2.jpg

Wywar gorzelniany otrzymywany jest w procesie przerobu spirytusu. Bogaty jest on w strawne związki białkowe. Dlatego uważa się go za cenną paszę objętościową. 

 W Polsce najczęściej spotykanym wywarem jest wywar ziemniaczany. Zawiera on 94 % wody, związki azotowe. glicerynę, kwas bursztynowy i mlekowy. Wywar w stanie świeżym jest smaczny i chętnie skarmiany. Najlepiej podawać go ciepłego ( nie gorący) w czystych żłobach, poidłach lub innych miejscach, ponieważ pozostałe resztki szybko kwaśnieją i pleśnieją. Duża zawartość wody sprawia, że pasza rozcieńcza soki trawienne i powoduje biegunki. Toteż nie zaleca się podawać wywaru młodym cielętom. 

Pozyskuje sie również czasami wywar zbożowy. Ma on więcej suchej masy niż wywar ziemniaczany. Jego wartość pokarmowa jest również wyższa. Ma przyjemny aromat i pobudza apetyt u zwierząt. Traktowany jest jako pasza mlekopędna. Wywary można konserwować poprzez suszenie, mrożenie i kiszenie. Suszony wywar zawiera około 20 % białka i 12% składników mineralnych. Problemem dla tej paszy jest jego dowóz do gospodarstwa, którego koszty mogą niwelować niską cenę paszy. 

 

1 komentarz


Rekomendowane komentarze

Marcelinka

Opublikowano

ja biorę zbozowy i nie ma problemu z magazynowaniem, bo mam zapewniony silos od dostawcy (Duynie). krowy chetnie jedza tmr no i tansza niz srtuta rzepaczana. ma duzo bialka.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v