Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10423

Współtwórcy bloga

Galloway


Danzet

813 wyświetleń

gate 

krowa_galloway_i_byczek_413ebe5565fd3a1878de0c838dcabe64.jpg

G alloway to rasa bydła mięsnego powstała na terenach południowo- zachodniej Szkocji.Hodowana w 17 krajach, największa populacja znajduje się obecnie w Kazachstanie.  

 Na pierwszy rzut oka bydło rasy Galloway odznacza sie pięknym wyglądem, zwłaszcza cielaki stanowią obiekt pożądania wielu fotografów, reklam i ogrodów zoologicznych. Ale to nie jest przecież najważniejsze. bydło to odznacza sie łagodnym temperamentem i dużymi zdolnościami adapracyjnymi do zmiennych warunków pogodowych. Znosi trudne warunki utrzymania i niedobory pasz. Zwierzęta mogą być utrzymywane przez cały rok na świeżym powietrzu. wystarczy tylko wiata chroniąca je przed zimnem w czasie wietrznych dni. Potwierdzacie to na forum https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/633758-salersy/?tab=comments#comment-1904656.

 Krowy Galloway bardzo wyraźnie manifestują ruję, nie ma problemów z ich zacielaniem. Porody również są łatwe. Masa ciała nowo narodzonych cieląt waha się w granicach  od 27 do 37 kilogramów. Dorosłe krowy osiągają 500-600 kg, buhaje dorastają nawet do 800 kg.Mięso z tej rasy odznacza się walorami smakowymi : jest soczyste i delikatne oraz co warto podkreślić bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.Z dnia na dzień przybywa entuzjastów tej rasy. Czasami z czystej ciekawości innymi razy szukając alternatyw w produkcji wołowiny.    

1 komentarz


Rekomendowane komentarze

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v