Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Trudny rok bez objętościowych


Danzet

529 wyświetleń

 

Ten rok nie można zaliczyć do udanych jeśli chodzi o zbiory pasz objętościowych. Co prawda zbiór kukurydzy na kiszonkę jeszcze przed nami, ale już widać, że tegoroczna susza dała o sobie znać. Jak można uzupełnić braki pasz objętościowych? 

 Po pierwsze powinniśmy sobie wyznaczyć najważniejsze cele produkcyjne w naszym gospodarstwie. Tam gdzie to możliwe wprowadzić zmiany i zamienniki paszy. Wiadomo, że grupą która otrzymuje najlepszej jakości dawkę pokarmową są wysokowydajne krowy tuż po ocieleniu i tu niewiele możemy zmienić. Chcąc zaoszczędzić kiszonkę z kukurydzy czy też sianokiszonkę, możemy w grupie młodzieży dodać więcej słomy, a wartość pokarmową zwiększyć podając śruty zbożowe czy też inne komponenty białkowe. Kiszonki z tego roku zawierać będą dużą ilość suchej masy, dlatego powinny być dobrze rozdrobnione np. w paszowozie jako komponent TMR   https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2733-prawidlowo-przygotowany-tmr/, by pasza nie była sortowana. 

 

 Bardzo cennym komponentem paszy jest w tym roku słoma. Jej wartość pokarmowa nie jest zbyt dobra. Zawiera małe ilości białka i energii, ale stanowi dobrą podstawę do wy mieszania z innymi komponentami. Białko i energie można uzupełnić stosując młóto browarniane, wywar pszenny, melasa, kiszone wysłodki buraczane, wytłoki z jabłek. Każda z tych pasz charakteryzuje się specyficznym składem i tak też młóto doskonale zwiększa udział białka w paszy, a melasa energii. Odpowiednio zbilansowana dawka pozwoli przetrwać ten trudny rok dla producentów mleka.  

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v