Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Prawidłowo przygotowany TMR


Danzet

618 wyświetleń

Prawidłowo przygotowany TMR odznacza się jednolitą strukturą , każdy kęs ma zbliżoną wartość pokarmową i strukturę fizyczną. Co zrobić aby dobrze przygotować paszę ?

 Po pierwsze dobry TMR odznacza się poziomem suchej masy w granicach 44-48%. Poniżej tej wartości pasza jest zbyt mokra, zbryla się i jest niechętnie pobierana przez zwierzęta. Gdy jest natomiast zbyt suchy -  powyżej  Sm. 50% krowy sortują paszę. Krowa w szycie laktacji jest w stanie pobrać od 20 do 28 kg suchej masy, w zasuszeniu około 10, najlepsze sztuki przekraczają czasami 32 kg.  Przygotowując TMR powinniśmy być świadomi ile suchej masy musi znaleźć się w paszowozie. 

Białko to kolejny aspekt na który musimy zwrócić uwagę . W zależności od fazy laktacji jego poziom powinien być inny i tak dla krów do 10 tygodnia od porodu 16-18% SM, od 10 do 26 tyg. 15-16%, 12-13% w okresie zasuszenia i 14-15% przed porodem. Skrobi w dobrej kiszonce z kukurydzy znajduje się od 30 do 32%, taki też poziom powinien mieć TMR dla najwydajniejszych sztuk. Krowa powinna mieć również odpowiednią ilość włókna w dawce o czym wspominaliśmy w artykule https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2722-znaczenie-wlokna-w-dawce-pokarmowej/. Normy mówią, że NDF w dawce dla krw mlecznych powinien wynosić od 25 do 38% SM i wzrastać w miarę upływu laktacji. Wielu z was żywi swoje krowy TMR o czym świadczą zdjęcia https://www.agrofoto.pl/forum/search/?&q=paszowóz&search_and_or=or&sortby=relevancy. To dobry wybór gwarantujący sukces w hodowli i produkcji mleka,

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v