Skuteczna dezynfekcja
S tatus zdrowotny jest podstawowym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji zwierząt. By osiągnąć sukces nasze stado powinno być wolne od chorób zakaźnych oraz zabezpieczone przed chorobami na każdym etapie produkcji.
W tym celu podstawowym zabiegiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest dezynfekcja. Prawidłowy proces dzielimy na kilka etapów.Po pierwsze wszystkie zwierzęta oraz sprzęt ruchomy powinien być usunięty z budynku. Solidnie sprzątajmy zanieczyszczenia organiczne w tym gnojowice i resztę paszy. Przed użyciem środka dezynfekującego, o tych najskuteczniejszych rozmawiacie na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/39216-dezynfekcja/?tab=comments#comment-718782 , należy dokładnie umyć pomieszczenie przy pomocy myjki wysokociśnieniowej. Następnie odkażamy system wodny. Zanieczyszczenia zalegające w poidłach czy liniach pojenia zawierają glony , grzyby i chorobotwórcze bakterie. Sprzęt używany do obsługi zwierząt również myjemy i dezynfekujemy.
Ostatnim i najważniejszym krokiem jest dezynfekcja właściwa. Należy ją przeprowadzić środkiem o szerokim spektrum działania.Ważne by przygotowując roztwór roboczy ściśle przestrzegać zaleceń producenta. Środek możemy nanieść metodą pianowania lub dezynfekcji suchej, która polega na systematycznym nanoszeniu preparatu na powierzchnię pomieszczenia.Na koniec całość zamgławiamy. Daje nam to pewność dezynfekcji miejsc trudno dostępnych. W jaki sposób Wy drodzy Agrofotowicze dezynfekujecie swoje chlewnie, kurniki, obory ?


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się