Kiszonka z kukurydzy
S ezon żniw dobiegł końca. Na polu zaczynają się pierwsze prace przygotowujące do następnego zasiewu. Jednak przed wieloma rolnikami kolejne żniwa kukurydziane. Dla hodowców bydła to bardzo ważny okres, gdyż kiszonka z kukurydzy stanowi podstawę żywienia ich zwierząt.
Jak informuje nas Tomek24 https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/759536-kukurydza/ tegoroczne zapasy kiszonki dobiegają końca. Ten sezon wegetacyjny nie należał do udanych. Długotrwała susza zdziesiątkowała wiele upraw https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/760741-kukurydza/. Choć zdarzają się miejsca w których rośliny są dorodne i można spodziewać się wysokich plonów. Swoją kukurydza pochwalił się użytkownik stokrotka120 https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/760547-kukurydza/. Gratulujemy! Należy zadać sobie pytanie dlaczego kiszonka z tej rośliny stała się tak popularną pasza w żywieniu bydła ?
Dostarcza ona duże ilości cukru i skrobi. Ziarno zawiera niewiele białka i dlatego przy jej skarmianiu należy dodawać paszę treściwą bogatą w ten składnik. Ponadto zawiera około 64 Mj energii netto, co pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania krowy produkującej ponad 30 kg mleka dziennie przy zawartości 4% tłuszczu. Najwyższą wartość pokarmową można uzyskać dbając o jej jakość. Szczególną uwagę zwracajmy na prawidłowy proces zakiszania. Pozwoli to uzyskać pożądane wartości pokarmowe paszy oraz uchroni przed występowaniem szkodliwych mikotoksyn.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się