Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Znaczenie włókna w dawce pokarmowej


Danzet

384 wyświetleń

 

D awka pokarmowa zawierająca wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do produkcji mleka jest nic nie warta jeśli zabraknie w niej włókna. W nim zawarte jest wiele substancji wpływających na przebieg trawienia. 

 Krowy żywione paszami objętościowymi w których zawarta jest bardzo duża ilość energii metabolicznej powinna zawierać dobrej jakości włókno. Zapobiega to negatywnym efektom chorób metabolicznych i problemów z rozrodem. Włókno w paszy to niestrawne przez enzymy zwierzęce części roślin. W jego skład wchodzi celuloza i hemiceluloza oraz pektyny i gumy. Wśród szeroko rozumianego włókna wyróżniamy frakcję peNDF  fizycznie efektywne ( bardzo duże ilości znajdują się w słomie) - przyczynia się do wydzielania śliny, a zatem stanowi naturalny bufor oraz iNDF - całkowicie niestrawną.

 Bydło należy do zwierząt przeżuwających, dlatego potrzebuje wydzielać duże ilości śliny by nawilżyć pokarm i  ograniczyć wpływ kwasów podczas fermentacji.Gdy struktura fizyczna dawki jest prawidłowa dochodzi do podrażnienia błony śluzowej żwacza co wpływa na jego dobrą motorykę. Prawidłowa zawartość słókna surowego w dawce powinna wynosić od 18% do 22%. Zbyt duża zawartość zmniejsza pobieranie paszy, natomiast odwrotna sytuacja nie zapewnia bodźca do wydzielania śliny. W efekcie dochodzi do zbyt szybkiego obniżenia się pH żwacza, zmniejszenia strawności i kwasicy. 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v