Znaczenie włókna w dawce pokarmowej
D awka pokarmowa zawierająca wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do produkcji mleka jest nic nie warta jeśli zabraknie w niej włókna. W nim zawarte jest wiele substancji wpływających na przebieg trawienia.
Krowy żywione paszami objętościowymi w których zawarta jest bardzo duża ilość energii metabolicznej powinna zawierać dobrej jakości włókno. Zapobiega to negatywnym efektom chorób metabolicznych i problemów z rozrodem. Włókno w paszy to niestrawne przez enzymy zwierzęce części roślin. W jego skład wchodzi celuloza i hemiceluloza oraz pektyny i gumy. Wśród szeroko rozumianego włókna wyróżniamy frakcję peNDF fizycznie efektywne ( bardzo duże ilości znajdują się w słomie) - przyczynia się do wydzielania śliny, a zatem stanowi naturalny bufor oraz iNDF - całkowicie niestrawną.
Bydło należy do zwierząt przeżuwających, dlatego potrzebuje wydzielać duże ilości śliny by nawilżyć pokarm i ograniczyć wpływ kwasów podczas fermentacji.Gdy struktura fizyczna dawki jest prawidłowa dochodzi do podrażnienia błony śluzowej żwacza co wpływa na jego dobrą motorykę. Prawidłowa zawartość słókna surowego w dawce powinna wynosić od 18% do 22%. Zbyt duża zawartość zmniejsza pobieranie paszy, natomiast odwrotna sytuacja nie zapewnia bodźca do wydzielania śliny. W efekcie dochodzi do zbyt szybkiego obniżenia się pH żwacza, zmniejszenia strawności i kwasicy.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się