Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Kulawizny, a żywienie bydła


Danzet

462 wyświetleń

 

obora_1496_223_40179.jpg

W

ielu z nas myśląc o prawidłowej dawce pokarmowej koncentruje się na jej wpływie na zdrowie i wydajność zwierząt. Okazuję się jednak,że żywienie ma ogromny wpływ na jakość rogu racicowego.

 Pasza podawana zwierzętom może zawierać niewystarczające ilości mikroelementów, odpowiadających za budowę racic. Obniżonej jakości róg nie pełni wtedy swojej ochronnej funkcji i staje się przepuszczalny dla czynników chorobotwórczych. Bakterie w miarę upływu czasu penetrują coraz to głębsze warstwy racicy prowadząc do stanu zapalnego. Większość chorób racic spowodowana jest złym funkcjonowaniem żwacza, a szczególnie w przypadku gdy jego pH spada i dochodzi do kwasicy. Wraz z wzrostem kwasowości ginie wiele pożytecznych bakterii żwacza, uwalniają się szkodliwe substancje np: histamina.

Substancje te drogą naczyń krwionośnych przedostają się do racic, gdzie wywołują nieprawidłowe ukrwienie tworzywa racicowego.Komórki niedostatecznie odżywione produkują niskiej jakości róg racicowy. Jasno wynika, że żywienie krów mlecznych wpływa również na stan ich racic. Dawka pokarmowa powinna być ułożona tak by zawierała odpowiednią ilość włókna, nie za dużą ilość paszy treściwej oraz to czy poziom skrobi w dawce nie jest za duży. Wszystkie te czynniki są podstawą występowania kwasicy żwacza. Warto pamiętać o zastosowaniu dodatków buforujących, które mogą ograniczyć  negatywne skutki złego żywienia. Bacznie obserwujmy nasze krowy i przeanalizujmy skład podawanej paszy. 

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v