Salers - siła w pierwotnej formie
Francja ojczyzną ras mięsnych. Ta zdanie sprawdza się po raz kolejny, gdyż Salers pochodzi s rejonów górzystych Masywu Centralnego Francji. Rasa pierwotnie wszechstronnie użytkowana spotyka zwolenników na całym świecie.
Podstawową cechą charakteryzująca tą rasę jest odporność, a także niskie wymagania paszowe. Cechy te pozwalają na utrzymywanie bydła w ciężkich ekstensywnych warunkach. Potwierdza to hodowca extrabyk https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/746416-bydlo/ , jego bydło przez cały rok utrzymywane jest na pastwisku i nawet w zimę potrzebuje niewielkiej ochrony w postaci wiaty. Są to zwierzęta o dużym kalibru. Średnia masa krów wynosi 600- 800 kg, buhaje dorastają nawet do 1100 kg.Umaszczenie jest zazwyczaj ciemnoczerwone przechodzące w mahoniowoczerwone.
Salersy dojrzewają bardzo późno, średnia masa urodzeniowa cieląt wynosi od 35 do 40 kg. Młode osobniki cechują się dobrą żywotnością. Intensywnie opasane buhaje przyrastają około 1300 g. w ciągu doby. Podsumowując salers to rasa długowieczna, odporna, doskonale wykorzystująca pasze słabej jakości . wykorzystywane są do krzyżowania z rasami mięsnymi oraz mlecznymi. Mamki doskonale nadają się do odchowu cieląt, gdyż charakteryzują się dobrą mlecznością i są opiekuńcze. Na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/86188-opinie-o-rasie-bydla-salers/page/2/?tab=comments#comment-1957491 toczy się intensywna dyskusja na temat tej rasy. Wielu z was wyraża na jej temat pozytywne opinie.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się