Witaminy z grupy B
Dowitamin z grupy B należą: tiamina ( witamina B1), ryboflawina ( witamina B2), niacyna, cholina, biotyna i wiele innych. Są syntetyzowane przez organizmy żwaczowe i na ogół wchłaniane w jelicie cienkim.
Powszechnie uważa się, że wystarczająca ilość witamin z grupy B organizm jest w stanie sam sobie wyprodukować i nie ma potrzeby dodatkowego ich dostarczania. U wysokowydajnych krów wraz z produkcją rośnie też zapotrzebowanie, zatem ta teza staje się błędna. Wśród tej grupy witamin należy zwrócić szczególną uwagę na witaminę B1. Występuje ona w częściach zielonych roślin, suszu oraz ziarnie zbóż.Niedobór powoduje zaburzenia czynności układu nerwowego, a także zaburzenia ze strony pokarmowego. Witamina B2- ryboflawina, występuje w zbożach, drożdżach i soi. Współdziała z witaminą A -https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2625-witamina-a-i-jej-znaczenie-w-zywieniu-zwierzat/ w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych wielu układów narządów. Witamina B7- biotyna, której obecność jest niezbędna w trawieniu celulozy występuje w śrutach i suszu z lucerny. Niskie pH żwacza zmniejsza syntezę tej witaminy. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na jakość włosa, skóry i jej wytworów np: racic.
Należy pamiętać, że każda z witamin pełni określone funkcje, należy zadbać by organizm miał dostęp do pełnej gamy tych mikroelementów. Zapewni to prawidłowe funkcjonowanie , długotrwałe zdrowie i pożądane efekty produkcji.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się