Simental - dobry na wszystko
S imental to obecnie rasa bydła o największym pogłowiu na świecie. Wyhodowane w Szwajcarii na przełomie XII I XIII wieku w dolinie rzeki Simme. Obecnie występują na każdym kontynencie i w każdej strefie klimatycznej. Co daje Simentalom taką popularność ?
Charakterystycznymi cechami budowy ciała Simentali jest dobre umięśnienie i silnie rozstawione nogi co potwierdza zdjęcie buhajków użytkownika huliszek 1990 https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749200-simental/. Masa ciała krów waha się w granicach 600-750 kg przy wysokości 136 cm w kłębie. Dobra zdrowotność i odporność na choroby oraz znakomity skład cytologiczny mleka są jej kolejnymi zaletami. Bydło to jest poza tym niewybredne jeśli chodzi o zapotrzebowanie na paszę. Maksymalnie wykorzystują pasze z użytków zielonych. Zatem doskonale nadają się do opasu w systemie ekstensywnym lub półintensywnym, dają szansę na efektywną produkcję https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2595-efektywny-odchow-jedyna-szansa-na-zysk/. Jest to rasa użytkowana w kierunku mlecznym jak i mięsnym.
W Polsce bydło rasy Simental pojawiło się w XVIII wieku. Ceniona za dobrej jakości mięso, szybko zyskała sympatię rolników. Zaczęto również rozwijać jej hodowle w kierunku mlecznym. Krowy produkują średnio 6000 - 6500 kg mleka w laktacji, co nie jest może oszałamiającym wynikiem.Pamiętać jednak należy, że jest to mleko doskonałej jakości zawierające ponad 4% tłuszczu i 3,5% białka. Wielu z was hoduje Simentale o czym świadczą przesyłane zdjęcia https://www.agrofoto.pl/forum/search/?q=simentale. Za co lubicie tą rasę ?


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się