Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Śruta rzepakowa w żywieniu krów mlecznych


 

W prowadzenie śrut rzepakowych zamiast sojowych w żywieniu krów mlecznych spotykało się z wieloma obawami i sprzeciwem hodowców. Jednak rynek, który wymusił produkcję mleka ,, non GMO'' niejako wpłynął na coraz częstsze stosowanie rzepakowego zamiennika. 

 Śruta rzepakowa jest paszą wysokobiałkową zawierającą średnio 36-38% białka ogólnego w paszy, zawierającego znacznie większą część metioniny niż śruta sojowa. Białko zawarte w niej jest stosunkowo łatwo rozkładane w żwaczu co potwierdza szereg badań. Pochodzi z przemysłu olejarskiego i jest produktem chemicznej ekstrakcji oleju. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa zawiera również w swoim składzie od 2 do 4 % tłuszczu surowego. Naukowcy badający rozkład białka udowodnili, że jest to bardzo dobre źródło białka w paszy, gdyż nawet 78% jest podatna na rozkład w żwaczu. Z czego 60 % ulega całkowitemu strawieniu w jelitach, reszta jest wydalana z kałem.

Wśród niektórych hodowców, lekarzy weterynarii, a nawet doradców żywieniowych istnieją nadal pewne obawy co do tej paszy. Wyciągane są fałszywe argumenty o rzekomej niskiej przydatności żywieniowej, a wręcz szkodliwym działaniu tych pasz na zdrowie i rozród krów. Należy pamiętać, że już od ponad 30 lat w Poslce uprawiane są odmiany nisko glukozynolanowe i bezerukowe. Z powyższych rozważań jasno wynika, że śruta rzepakowa może być bezpiecznie stosowana w żywieniu krów mlecznych, jest doskonałą alternatywą dla sojowej i stanowi źródło cennego białka. Jakie są wasze opinie na ten temat ? 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v