Angus czarny i czerwony
Kolejną rasą bydła mięsnego z którą zapoznamy się bliżej jest Angus odmiany czarnej i czerwonej. Bydło to jest zaraz po Harefordzie druga najliczniejsza rasą mięsną na świecie. Co gwarantuje jej taki sukces?
Angusy wywodzą się z terenów północno- wschodniej Szkocji. Bydło to zalicza się do średniego kalibru, krowy ważą około 600 kg buhaje 900. Dość wyjątkowa cechą charakteryzującą tą rasę jest bezrożność. W zewnętrznym wyglądzie widoczny jest dobrze umięśniony grzbiet i klatka piersiowa, mała głowa osadzona na krótkiej szyi. Zwierzę można ,,wpisać'' w kwadrat, co potwierdzają wasze zdjęcia https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/753636-krowa-angus/, https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/757293-byk-angus-czerwony/. Jednym z efektów pracy hodowlanej nad tą rasa było wyselekcjonowanie osobników czerwono brunatnych . Osobniki te są nieco większe od czarnych potomków i często też zachodzą w bliźniacze ciąże.
Bydło rasy Angus należy do wcześnie dojrzewających, pierwsze wycielenia następują już nawet w 24 miesiącu życia. Cielęta rodzą się stosunkowo małe bo w granicach 25-30 kg, dzięki czemu porody są łatwe. Angusy doskonale nadają się do ekstensywnego systemu chowu i krzyżowania z innymi rasami mięsnymi o czym świadczy użytkownik extrabyk https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/759091-diablo/. Krzyżówki takie dają wysoką wydajność rzeźną, dobre wykorzystanie paszy i wysoką odporność organizmu. Jak widać rasa doskonale nadaje się do utrzymywania w systemie pastwiskowym co może skusić naszych krajowych hodowców do jej utrzymywania. Czy wy kiedyś spotkaliście się z Angusami ?


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się