Limousine - czerwone z Francji
O jczyzną kolejnej rasy omawianej na naszym blogu jest Francja. W surowym klimacie wyodrębniło się bydło mięsne o doskonałych zdolnościach adaptacyjnych, dobrym zdrowiu i kondycji. To bardzo popularne w Polsce Limousiny.
Bydło mięsne rasy Limousine zyskało dużą sympatię wśród polskich hodowców. Zwierzęta te mają doskonałe umięśnienie, doskonale przystosowują się do charakterystycznych dla naszego regionu zmian klimatu, nadają się zarówno do chowu intensywnego jak i ekstensywnego. Krowy łatwo się wycielają, a cielęta charakteryzuje duża żywotność. Fakt ten potwierdza wielu z was https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/751341-bydlo/?browse=1. Jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych ras na świecie, hodowana w ponad 50 krajach wszystkich stref klimatycznych.
Krowy ważą w granicach 650-800 kg, przy wzroście 134cm, natomiast buhaje dorastają do wag znacznie przekraczających 1000 kg. Niegdyś średniego, dzisiaj uważana jest już za bydło dużego kalibru. Umaszczenie jednolite czerwone z rozjaśnieniami na brzuchu, w okolicach wymienia, oczu i śluzawicy. Piękno tego bydła niejednokrotnie uchwyciły aparaty hodowców agrofoto.pl https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/751492-limousine/, https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749081-limousine/. U tej rasy często występuje hipotrofia mięśni zadu, co powoduje wysoki udział mięsa w tuszy. Rasa Limousine uważana jest za najlepsza do produkcji mięsa od zwierząt pochodzących w różnym wieku.
Za co cenicie te czerwone francuzy, czy też cieszą się wśród was ogromną sympatią ?


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się