Zasuszanie krów
Z asuszanie krów jest niezwykle newralgicznym momentem. Kończy się jedna laktacja, a zaczyna druga. Jak prawidłowo przejść przez ten okres i o czym warto pamiętać? Te i inne kwestie zostaną poruszone w dzisiejszym wpisie.
Proces zasuszania ma na celu zregenerować gruczoł mlekowy po poprzedniej laktacji oraz dostarczyć krowie niezbędnych mikro i makroelementów dla rozwoju płodu w ostatnim okresie ciąży. Powinien trwać około 8 tyg. , lecz nie mniej niż 40 dni. Są dwa sposoby na przeprowadzenie zasuszania. Pierwszy z nich polega na stopniowym zmniejszaniu częstotliwości dojów oraz ograniczeniu dawki pokarmowej. Dzięki temu dochodzi do stopniowego spadku produkcji mleka. Drugi polega na wykonaniu ostatniego doju po czym kanał strzykowy zamyka się specjalnym czopem. Przy stosowaniu czopu należy pamiętać o bezwzględnym przestrzeganiu higieny. O sposobach zasuszania rozmawialiśmy na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/38616-zasuszanie-karmienie-porod-oraz-zacielanie/?tab=comments#comment-709223
Okres zasuszenia można podzielić na dwa etapy : pierwszy zasuszenie właściwe ( trwa 5 tyg) oraz okres ostatnich 3 tygodni przygotowujący samicę do porodu. w ostatnich trzech tygodniach należy wprowadzić do dawki pasze treściwe, które stymulują rozwój brodawek żwaczowych. Ważne jest również wspomaganie w dawce pokarmowej krowy paszami mineralno- witaminowymi. Najważniejszy jest stosunek wapnia do fosforu, gdyż nieprawidłowa dawka zwiększa ryzyko zalegania poporodowego i chorób metabolicznych. Użytkownik Slodki66 niestety spotkał się z tym problemem https://www.agrofoto.pl/forum/topic/38616-zasuszanie-karmienie-porod-oraz-zacielanie/?tab=comments#comment-709223.W jaki sposób wy zasuszacie swoje krowy ?


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się