Koszty brakowania krów
Na końcowy zysk producentów mleka wpływają dwie rzeczy. Po pierwsze cena jego skupu, a po drugie koszty produkcji, które możemy podzielić na dwie kategorie: koszty paszy oraz koszty związane z brakowaniem krów.
Wspomniane wyżej brakowanie krów może generować nawet do 20 % kosztów produkcji mleka. To bardzo dużo ! Celem hodowcy powinno być brakowanie na poziomie nie większym niż 25%, a brakowanie do 100 dnia laktacji nie powinno przekraczać 30 %. Podejmując decyzję o usunięciu sztuki ze stada warto na chłodno uwzględnić kilka aspektów. Po pierwsze czy puste miejsce w stadzie będące stratą około 2 tys. zł rocznie, zostanie szybko wypełnione inną sztuką. I czy przyniesie nam to wymierny zysk? W tym momencie koszt zakupu nowej krowy jest ogromny więc najlepiej by była to sztuka z własnego chowu. O odchowie cieląt i inseminacji jałówek rozmawialiśmy we wcześniejszych wpisach na blogu : https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2629-odchow-cielat-1/, https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2622-kiedy-zacielac-jalowki/. Kolejny punkt to określenie poziomu brakowania jaki chcemy osiągnąć w naszym gospodarstwie. W konkretnych przypadkach należy rozważyć kwestie celowości utrzymania sztuk niskowydajnych, lub leczenia ciężko i długotrwale chorych.
Jednak 70% przypadków brakowań to brakowania niezamierzone. Warto więc pamiętać o prawidłowym żywieniu zwierząt, ich odrobaczaniu, leczeniu chorych oraz wykonywaniu zabiegów zootechnicznych takich jak np. korekcja racic. Pozwoli to przez długi czas cieszyć się zdrowymi i wysokowydajnymi zwierzętami oraz dobrym wynikiem finansowym swojej produkcji.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się