Wpływ pasożytów na mleczność krów
P asożyty możemy podzielić na dwie grupy wewnętrzne i zewnętrzne . Zarówno jedne i drugie sieją nie małe spustoszenie w organizmie krów. Skutkiem tego jest obniżenie wartości mlecznej.
Najczęściej spotykanymi pasożytami bydła są giez bydlęcy ( pasożyt zewnętrzny) oraz nicienie płucne i żołądkowo- jelitowe. Zwierzęta u których doszło do inwazji pasożytów maja niższą odporność. Traci szybko apetyt i gorzej wykorzystuje paszę przez co traci na wadze. W efekcie prowadzi to do spadku wydajności mlecznej. Hodowca jest w stanie gołym okiem wychwycić sztuki, które są zarobaczone po kondycji i wyglądzie sierści zwierzęcia. Pasożyty jelitowe wywołują biegunki, zaparcia, wyniszczenie organizmu. W naszym kraju powszechne są również inwazje świerzbowca, powodujące zgrubienia, łysienie skóry zmiany guzkowate i strupy.
Podstawą zapobiegania inwazji pasożytów jest skrupulatne i regularne ( minimum dwa razy w roku) odrobaczanie . Najcześciej przeprowadza się je wiosną przed wyjściem na pastwisko i późną jesienią gdy zwierzęta się już nie wypasają. Na rynku dostępny jest szereg preparatów do odrobaczania. O słuszności ich stosowania i wyborze najlepszego użytkownicy agrofoto.pl dyskutowali na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/31466-odrobaczanie-bydla/page/2/?tab=comments#comment-2457598, https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273757-odrobaczanie-bydla/?tab=comments#comment-2553351. Pamiętajmy o regularnym powtarzaniu tego zabiegu, gdyż za niewielki koszt uchronimy zdrowie naszych zwierząt oraz kondycję portfela.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się