Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

Prawidłowa technika zabiegu inseminacji


Zabieg inseminacji w teorii wydaje się prostą czynnością techniczną. Jednak ja bardzo często bywa w życiu teoria mija się z praktyką. Na co zwrócić uwagę i o czym pamiętać by prawidłowo przeprowadzić sztuczne unasienienie. 

Przyczyn słabych wskaźników zacieleń jest wiele, często patrzymy na żywienie, przebyte choroby czy też zaburzenia rui. Szukając przyczyn warto spojrzeć również na prawidłowe wykonanie zabiegu sztucznej inseminacji. Po pierwsze należy monitorować i stale uzupełniać ciekły azot, tak by słomki pozostawały w stałej temperaturze, udowodniono, że już przy -120 °C dochodzi do uszkodzenia plemników. Rozmnażając słomki należy unosić je do granicy szronu nie dłużej niż przez 10 s. Słomki należy rozmnażać w łaźni wodnej o temp 35 -36 stopni w czasie 45s. Haniebne jest rozmnażanie w dłoni czy też pod pachą.Przed włożeniem słomki do pistoletu należy odciąć zgrzany koniec pod kątem prostym. Nałożyć na pistolet osłonkę inseminacyjną. Okolice sromu powinno się oczyścić. Pistolet inseminacyjny wprowadzamy pod katem 45 stopni, tak by jak najmniej kontaktował się z ścianą sromu. Nasienie najlepiej zdeponować w trzonie macicy. Przed zdeponowaniem należy upewnić się, gdzie znajduje się końcówka pistoletu, tak by nie stracić cennej porcji nasienia. 

Czy w waszych gospodarstwach korzystacie z usług inseminatorów? Wielu z was na pewno sama ukończyła kurs unasieniania zwierząt i wykonuje ten zabieg osobiście. O wyborze doborze odpowiednich buhajów z oferty firm hodowlanych rozmawialiście na forumhttps://www.agrofoto.pl/forum/topic/46442-buhaje-hf/page/195/?tab=comments#comment-2670429  O czy jeszcze warto pamiętać, na co zwrócić uwagę ? Swoimi opiniami podzielcie się w komentarzach. 

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v