Witamina A i jej znaczenie w żywieniu zwierząt
W żywieniu zwierząt swoją uwagę skupiamy na odpowiednim zbilansowaniu energii, włókna i białka w paszy. Nie mniejszą rolę ,a często zapominaną stanowią również witaminy. Pierwszą omawianą z nich będzie witamina A.
Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pobierana jest z pokarmem, choć organizm potrafi ją sam syntetyzować w małych ilościach. W paszy występuje w formie prowitamin, które później przekształcają się w witaminę. Najczęściej spotykaną prowitaminą jest β-karoten. Doskonałym źródłem karotenu są zielonki oraz marchew.
Wpływa na prawidłowe działanie wzroku, doskonale regeneruje skórę i nabłonki. Zwiększa odporność przeciwko infekcjom, chroni organizm przed procesami utleniania. Dla bydła zbawiennym skutkiem działania witaminy A jet jej wpływ na układ rozrodczy. Podając dobrej jakości zielonkę , marchew czy też iniekcyjne witaminę A można znacznie poprawić wskaźniki rozrodu. Czy w swoich gospodarstwach stosujecie podobne rozwiązania? Swoimi opiniami podzielcie się w komentarzach.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się