Żywienie pastwiskowe- wady i zalety
Trawa od zalania dziejów była podstawową paszą w żywieniu bydła. Od kiedy człowiek udomowił ten gatunek, stepy, łąki , pastwiska i wszystkie tereny, które posiadały choć skrawek trawy zajmowane były przez pasące się bydło. Jak to wygląda teraz?
Maksymalizacja produkcji , stały wzrost liczby zwierząt oraz chęć uzyskania jak najwyższych przychodów doprowadziły do tego, że często widok krowy pasącej się na łące to już przeszłość. Wiąże się to z pracochłonnością, potrzebą dużej liczby osób obsługi do przepędzania zwierząt oraz brakiem czasu. Korzyści jest jednak o wiele więcej. Żywienie pastwiskowe zapewnia zwierzętom stały dostęp do świeżego powietrza. Światło słoneczne pozytywnie wpływa na układ nerwowy i stymuluje produkcję witaminy D, odpowiedzialnej min. za prawidłowy rozwój kośćca i wchłanianie wapnia. Krowy przebywające na pastwiskach lepiej manifestują ruję. O czym wspomina użytkownik rolstudent https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263001-luzne-rozmowy-producentow-mleka/page/237/?tab=comments#comment-2625573.
Poza tym, zwierzęta poruszając się ścierają w naturalny sposób martwy róg racicowy, co wpływa na ograniczenie kulawizn i problemów z układem ruchu. Najważniejsze jest jednak to, że zielonka pastwiskowa jest bardzo dobrą i tanią paszą mlekopędną. Co pozwoli na uzyskanie jeszcze większego przychodu. Na szczęście wielu użytkowników agrofoto.pl wypasa swoje zwierzęta, a dobre humory podopiecznych utrwala na zdjęciach https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/757705-krowy-na-wypasie-😂/, https://www.agrofoto.pl/forum/search/?q=pastwisko. Zachęcamy do komentowania i wstawiania nowych fotografii.

.thumb.jpg.95b45b602d1dfecbac0a59de0b7164d5.jpg)
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się