Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10423

Współtwórcy bloga

Prawidłowy dój


Danzet

901 wyświetleń

 

Podczas doju krów spotykamy się z szeregiem momentów niebezpiecznych dla zdrowia wymienia. Kontakt z zanieczyszczeniami, nieprawidłowo działający aparat udojowy czy też brak higieny ze strony dojarza to tylko niektóre z nich.

Udój mleka wymaga od nas ścisłego przestrzegania higieny. Hala udojowa powinna być czysta, aparaty umyte i zdezynfekowane każdorazowo po kolejnych sztukach.Ważne by również osoby obsługujące zwierzęta przestrzegały higieny osobistej, nie dotykały zabrudzonych części ciała zwierząt, starannie myły i dezynfekowały wymię oraz używały jednorazowych rękawiczek. krowy należy doić w określonej kolejności: 

-zdrowe przed chorymi, młode przed starymi, te z niska liczbą komórek LKS przed tymi z podwyższoną .

Po wstępnym oczyszczeniu wymienia i zdojeniu pierwszych strug mleka, należy wytrzeć do sucha strzyki najlepiej ściereczką jednorazowego użytku nasączaną  np: alkoholem. Następnie zakładamy kubki udojowe. Kiedy aparat udojowy jest podłączony można sprawdzić jego położenie. Wśród Agrofotowiczów znajdują się hodowcy , który posiadają hale udojowe typu rybia ość tak jak smutasek97  https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749794-hala-udojowa-delaval-rybia-osc-2x6/, u niektórych dój odbywa się bez ingerencji człowieka za pomocą robotów udojowych https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/568707-lely-astronaut-a4-robot-udojowy/. Po zakończeniu doju należy wykonać dipping poudojowy, gdyż kanał strzykowy jeszcze przez jakiś czas jest otwarty co stanowi doskonałą drogę do wniknięcia drobnoustrojów. O tym jaki dipping jest najlepszy dyskutowaliście na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/276247-dipping-po-udojowy/?tab=comments#comment-2652607

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v