Zakwaszacze w żywieniu trzody chlewnej
Kwasy stosowane w żywieniu świń mają zastosowanie we wszystkich grupach technologicznych. Ich główną rolą jest obniżenie pH treści żołądka i jelit. Największe znaczenie mają jednak w produkcji prosiąt, u których mechanizm wytwarzania kwasu solnego nie jest do końca skuteczny.
Gdy w żołądku zwierząt pH rośnie dochodzi do rozwoju niekorzystnej flory bakteryjnej. Rozwijają się mikroorganizmy z rodzaju Escherichia coli, Clostridum czy też Enteroccocus. Dodatek kwasów pozwala na obniżenie pH, co skutkuje zablokowaniem rozwoju niekorzystnych bakterii. Redukuje to problem biegunek, stymuluje rozwój kosmków jelitowych, ułatwia trawienie białek oraz zwiększa pobieranie paszy. Na rynku można znaleźć kilka rodzajów tych substancji. Oto niektóre z nich:
Kwasy chronione - dzięki otoczce kwasów tłuszczowych ich działanie jest wydłużone, zalecane w przypadku najmłodszych zwierząt.
Kwas mrówkowy- jest najmocniejszym kwasem organicznym , wykazuje silne działanie bakteriobójcze
Kwas mlekowy- posiada słabe działanie zakwaszające, stosowany w stanach zapalnych układu pokarmowego
Kwas octowy- ma silne działanie zakwaszające, hamuje wzrost pleśni i drożdży, reguluje proces fermentacji w jelitach
Wśród was jest wielu hodowców trzody, tak jak użytkownik https://www.agrofoto.pl/forum/profile/49594-adamn999/?tab=node_sdtools_sdToolsGallery Czy stosujecie kwasy w żywieniu świń, które z nich są najskuteczniejsze i godne uwagi? Swoimi spostrzeżeniami podzielcie się z innymi hodowcami.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się